Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Terese Myrin är byggnadsantikvarie och har tagit fram kulturmiljöprogrammet för tätorterna. Hon kommer fortsätta med ett till under 2023. I klippet berättar hon och Daniel Nordholm, stadsarkitekt, vad gamla stationshuset i Värmlandsbro betyder för orten. Foto: SVT/ Elin Johansson

Gamla stationshuset i Värmlandsbro pekas ut som värdefull byggnad

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av januari presenterade Säffle kommun ett fjärde kulturmiljöprogram över kommunens tre tätorter utöver Säffle som är Nysäter, Svaneholm och Värmlandsbro.

I Värmlandsbro utpekas flera fastigheter ut att ha ett visst kulturhistoriskt värde, medan bland annat före detta järnvägsstationen, som idag är ett kafé och saluhall, med en ekonomibyggnad och jordkällare samt Norra Östbro gård med tillhörande magasin utpekas som särskilt värdefulla.

Terese Myrin är byggnadsantikvarie och hon har arbetat fram kulturmiljöprogrammet för tätorterna.

– Fastighetsägarna behöver också veta att deras byggnad finns med i kulturmiljöprogrammet just för att veta att man behöver vara varsam när man planerar att göra ändringar, säger Terese Myrin.

Ännu ett kulturmiljöprogram 2023

Det finns sedan tidigare kulturmiljöprogram för flera andra delar av Säffle.

 – Vi har tagit fram det här programmet i samband med att vi gör en ny översiktsplan för kommunen och den är inriktad på hela kommunens yta och främst på landsbygd. Vi har tre tydliga tätorter förutom Säffle stad. Det här är ett bra underlag för att visa vilka fina miljöer och bebyggelser som finns i de här orterna, säger Peter Petterson, förvaltningschef på Miljö- och byggförvaltningen i Säffle.

Det kommer att göras ett till kulturmiljöprogram under 2023. Terese Myrin har fått i uppdrag från kommunen att göra kulturmiljöprogram för Annelund, Rolfserud och bruksområdet i Säffle.

Terese Myrin berättar vad som är speciellt med Värmlandsbro och Daniel Nordholm, stadsarkitekt, vad det betyder att stationshuset finns kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.