I videon kan du se den drygt 50 dagar gamla kungsörnsungen i sitt bo. Foto: Länsstyrelsen Värmland/SVT

Kungsörn – en fågel på frammarsch

Publicerad

För hundra år sedan var kungsörnen i det närmaste utrotad i Sverige. Men efter att arten fridlystes 1924 har kungsörnsstammen så sakteliga växt till sig. Och nu jobbas det på i skogen för att ta reda på hur många kungsörnar det finns i Värmland.

Med ett vingspann på två meter kan man tycka att en kungsörn borde vara lätt att hitta. Men de som nu arbetar med att inventera den stora rovfågeln vet att det är precis tvärt om.

– Vi har inte den fulla bilden eftersom det är en ganska svårinventerad art. Men Torsby kommun har vi ganska bra koll på. Där har vi ungefär tio revir som vi inventerar årligen. Men vi har inte funnit bona i alla reviren, säger Fredrik Wilde som är kungsörnsinventerare på Länsstyrelsen i Värmland.

Ett av de bo som Fredrik Wilde har lyckats hitta ganska nyligen ligger högt upp i en bergssluttning i de norra delarna av Torsby kommun. I en grenklyka i en gammal tall vilar en liten kungsörnsunge. Den är inte längre en dunboll men en del av de vita ungfågelsfjädrarna sticker fortfarande fram ur den allt mörkare fjäderdräkten.

– Det är en riktig glädje när man hittar ett bo. Det kan ta flera år av letande innan man hittar ett kungsörnsbo, säger han med ett litet leende.

Förföljd rovfågel

Fram till fridlysningen var kungsörnen utsatt för förföljelse och stammen uppgick då inte till mer än ett 20-tal par. I dag beräknas antalet kungsörnspar uppgå till närmare 700 i landet. Men även om framtiden ljusnat för kungsörnen är den fortsatt satt under press.

– Det är vindkraft, skogsbruk, trafik och blyförgiftning i samband med att de äter slaktrester efter till exempel älg som skjutits med blyammunition. Sedan är det fortfarande en del förföljelse och tjuvjakt även om vi inte har något exempel på det här i Värmland. men det förekommer på andra håll i landet, säger Fredrik Wilde.

I videon ovan kan du se kungsörnsungen i sitt bo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.