Foto: SVT

Kurser för biodlare fulltecknade

Publicerad

Intresset för att bli biodlare har vuxit kraftigt här i Värmland. I år är det dubbelt så många deltagare på nybörjarkurserna jämfört med förra året.

– Man ser hur de utvecklas, vad de samlat in för pollen och så. Det är lite rogivande tycker jag, säger Stig Linder, utbildningansvarig på Värmlandsdistriktet av Sveriges Biodlarförbund.

För Stig Linder växer intresset för biodling ju längre han håller på. Nu har han 23 bisamhällen med omkring 40 000 bin i varje samhälle. Och aldrig har bin varit så populära som nu. Bara i Värmland finns 375 organiserade biodlare och nybörjarkurserna för biodlare är fulltecknade.

Stor efterfrågan på honung

Och efterfrågan på honung är stor, särskilt om den är lokalt producerad.

– De som köper honung, vill gärna ha närodlat, konstaterar Stig Linder som själv äter honung varje dag.

Sedan är det upp till varje biodlare hur mycket tid man lägger på sin hobby.

– En del är ju vid sina bisamhällen dagligen, andra kanske var fjortonde dag. Bina sköter sig ofta själv, men det är ju lite roligt att vara där också, säger Stig Linder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer