Kustbevakningen ska mota tjuvfiskare

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen vänder sig nu till Kustbevakningen för att få hjälp med att stoppa det tjuvfiske som uppges pågå i fredade vatten runt Karlstad.

– Vi vet inte hur omfattande det är, säger Jonas Andersson som är fiskehandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

Det är efter att flera anonyma anmälare hört av sig till Länsstyrelsen och tipsat om att det pågår illegalt trollingfiske i i fredade vatten, öster och väster om Karlstad, som Länsstyrelsen nu vidtar åtgärder.

– Vi kommer att utöka tillsynen, säger Jonas Andersson.

Förbud gynnar lax och öring

Det är tillåtet att fiska i de berörda områdena men enbart med lakstrut, mjärde och mörtstuga samt med handredskap. Dragrodd är också tillåtet, men inte med utter eller utterliknande redskap. Förbudet mot att använda andra redskap är till för att gynna lax- och öringstammarna i Vänern.

– De som är ute och trollingfiskar i områdena är troligen inte ute efter lax och öring utan gös. Men det råder förbud, det är fredade områden och det finns risk för bifångster i form av lax eller öring, förklarar Jonas Andersson.

Det är i vattnen innanför de röda markeringarna som det är förbjudet att utöva trollingfiske mellan den 20 maj till den 15 september.

Kustbevakningen kopplas in

För att mota det illegala fisket har Länsstyrelsen vänt sig till Kustbevakningen.

– Vi vidtar åtgärder. Vi har varit i kontakt med Kustbevakningen om en utökad tillsyn.

Fiskeförbudet gäller mellan den 20 maj och den 15 september. Bryter man mot det riskerar man en polisanmälan och bötesstraff för brott mot fiskelagstiftningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.