Den här typen av glaslyktor orsakar ofta problem på kyrkogården Foto: SVT

Kyrkan varnar: Gravljusen går sönder och exploderar

Uppdaterad
Publicerad
Under allhelgonahelgen väljer många att besöka kyrkogården för att sätta ljus på sina anhörigas gravar. Men i takt med att fler gravljus kommit ut på marknaden har också problemen med framförallt opålitliga glaslyktor ökat.

Varje allhelgonahelg får personal från Svenska Kyrkan i Hammarö rycka ut på kyrkogården för att släcka mindre bränder runt gravarna. Orsaken är dåliga glaslyktor.

– De välter, de går sönder, de blir varma och exploderar, berättar kyrkogårdschefen Milena Andersson.

Riskerar att skada sig

För personalen är det inget roligt jobb att plocka upp vasst glas. Också djur som vistas på kyrkogården riskerar att skära sig. Och problemet blir större för varje år.

– Det kommer mer och mer moderna ljus med små figurer i och de är inte gjorda för att stå ute i blåst och kyla, säger kyrkogårdschefen.

Små, stabila ljus

På vissa kyrkogårdar i landet har glaslyktor förbjudits. Något man, trots det ökande problemet, inte valt att införa på Hammarö ännu. Däremot finns det vissa typer av ljus man hellre skulle önska att folk valde på gravarna.

– Små, stabila ljus – gärna i en gravlykta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer