”Läckert lekfullt”

Publicerad

Åk och se! Den uppmaningen ger DN:s rescensent läsarna efter att ha sett Wermland Operas föreställning L'Orfeo av Monteverdi, som hade premiär i helgen. NWT kallar föreställningen för en bländande briljant blandning.

Föreställningen får lysande rescensioner. Även SVT:s rescensent Camilla Lundberg är imponerad och uppmanar alla operaintresserade att åka till Karlstad för att se den 400 år gammal operan som handlar om ett tidlöst kärlekspar, regisserad av en före detta rockmusiker.

Regissören Kristoffer Steen har en bakgrund som hårdrocksmusiker, men är nu utbildad till operaregissör och L'Orfeo är hans livs andra uppsättning. Han fick stor uppmärksamhet för debuten med La Bohème på Norrlandsoperan och nu alltså L'Orfeo av Claudio Monteverdi på Wermland Opera.

Monteverdi betraktas som operans fader och hans Orfeus som musikhistoriens första stora opera. Ett möte med en helt annan värld än regissörens gamla rockband.

– Det var verkligen med skräckblandad förtjusning jag började med L'Orfeo, säger Kristofer Steen, men vi har fått gott svängrum av teatern. Dom ville ha en modern version av en gammal opera.

Spelmannen Orfeus älskar Eurydike. Hon dör plötsligt och han får gudarnas lov att hämta henne tillbaka från dödsriket om han bara kan låta bli att se sig om. Klassiskt så det knakar och så tidslöst att sagan lever kvar efter många tusen år. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer