Foto: SVT

Läkare åtalas – jobbar kvar

Publicerad

En värmländsk läkare har åtalats vid Värmlands tingsrätt misstänkt för flera brott. Trots det arbetar han kvar inom psykiatrin i länet.

Läkaren står åtalad misstänkt för olaga hot, försök till utpressning och grovt rattfylleri. I slutet av förra året misstänks han ha försökt utpressa och hota en kvinna som hyrde hans lägenhet, och även hennes pojkvän. Några månader tidigare misstänks han ha kört rattfull i centrala Karlstad. Läkaren nekar till brott.

– Först är det viktigt att komma ihåg att han är åtalad och inte dömd. Det vi gör är att informera chefen om den här situationen och sedan gör chefen en bedömning om huruvida man behöver ha ett samtal eller diskutera situationen på något sätt med medarbetaren, säger Susanne Forslund, HR-chef på landstinget i Värmland.

– Det här åtalet handlar ju om aktiviteter utanför arbetet, det är också viktigt att komma ihåg. Man kan agera olika utifrån vad det handlar om för situation.

Patientsäker vård

Om en läkare döms för brott bedömer landstinget varje fall individuellt. I väntan på rättegång, liksom om den här läkaren döms, görs en bedömning av hans lämplighet och en bedömning ifall det finns en risk för hans patienter.

– Det ingår i bedömningen att ta ställning till brottets art och ställa sig frågan ”Kan det här skada förtroendet mellan patient och doktor?” Det måste ingå i bedömningen, för det är patientsäker vård vi ska leverara och jobba med varje dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.