Foto: TT/SVT

Läkarföreningen slår larm: ”En omöjlighet”

Publicerad

Landstinget vill ha ett totalstopp för hyrläkare vid årsskiftet. Då ska kostnaden för hyrläkare vara nere i 0 kronor. ”En omöjlighet”, menar Värmlands läkarförening.

Bara i Karlstad med omnejd finns det drygt 18 heltidstjänster som bemannas av hyrläkare. Nu vill landstinget ta bort dessa – och ersätta med anställda läkare.

Men målet att ta bort samtliga och landa på 0 kronor i hyrläkarkostander är extremt, menar Christofer Lindholm, ordförande i Värmlands läkarförening.

– Färre patienter kommer få tid på vårdcentralen och det påverkar akutmottagningarna. Där kommer vi få ännu fler patienter, vilket påverkar både patientsäkerheten och arbetsmiljön, säger han.

”Nära kollaps”

Christofer Lindholm menar att landstinget måste fokusera på att behålla den nuvarande personalen eftersom han fått varningssignalen att flera funderar på att säga upp sig.

– När den ordinarie personalen känner sig otillräcklig hamnar vi i en ond spiral. Om de slutar är vi nära en kollaps, säger Christofer Lindholm.

Landstinget klarar inte att helt bli av med beroendet av hyrläkare i Värmland. Det menar Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef i Värmland. Läs hela hans svar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.