”Arbetssituationen för allmänläkarna på vårdcentralen Rud har länge varit ansträngd”. Det skriver huvudskyddsombudet Elisabet Rimeika från Värmlands läkarförening i en skrivelse till verksamhetschefen Eva Bergqvist.
I skrivelsen beskrivs hur läkarna känner sig ständigt stressade, hur de hoppar över raster för att hinna med och hur de blir utskällda av patienter för att de inte hinner med att till exempel svara på meddelanden eller leverera recept. Flera läkare har slutat de senaste åren på grund av en dålig arbetsmiljö och för hög arbetsbelastning och situationen uppges nu vara övermäktig.
Patienter i kläm
Marina Tuutma är läkare på vårdcentralen och ordförande i Värmlands läkarförening.
– Det värsta är när man går hem för dagen och ser att man har 22 olästa meddelanden och tio obedömda remisser. Det är ju människoliv som ligger bakom. När jag ser att jag har obedömda provsvar och recept jag inte hunnit skriva ut – det finns ingen möjlighet att hinna med allt på en vanlig arbetsdag. Patienterna kommer i kläm. Hur länge orkar man så?
– Jag har varit på Ruds vårdcentral två gånger sen april, då jag började på min tjänst. Jag är medveten om att man har det väldigt tufft där, precis som på många andra vårdcentraler i landet. Jag känner att verksamhetschefen tar det här på allvar och man är mitt inne i en process och jobbar med det här, säger Mattias Karlsson, områdeschef.
Noll respons
Men enligt Marina Tuutma har flera möten med landstingsledningen skett men dessa har inte lett till några konkreta åtgärder.
– Vi har inte fått någon respons från landstingsledningen. De pratar väldigt generellt och levererar inga konkreta planer som hjälper oss att klara av situationen. Det känns som ett fritt fall och det vill vi inte. Vi har försökt lösa detta inom läkargruppen genom att pussla för att få till det hela. Vår chef förstår inte hur mycket vi själva försökt lösa situationen.
Läkarföreningen kräver nu att arbetsgivaren ser till att det finns personal nog för att möta de patienter som är listade och den arbetsmängd man förväntas göra.
– Det får jag ta med verksamhetschefen , jag vet inte hur det ser ut under sommaren. Vi måste se över tillgången på läkare och antal patienter, sen får man utgå från det, säger Mattias Karlsson.
Prioritering
Man kräver också att arbetsgivaren ska lista vad man ska prioritera bort när arbetstiden inte räcker till för alla arbetsuppgifter.Läkarföreningen uppger att man kommer att vända sig till Arbetsmiljöverket om inte landstingsledningen levererar ett tillfredsställande svar på de begärda åtgärderna före den 17 juni.
Anmälan enligt kapitel 6a § i Arbetsmiljölagen
Om ett skyddsombud anser att åtgärder behöver vidtas för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö, ska skyddsombudet vända sig till arbetsgivaren och begära sådana åtgärder. Skyddsombudet kan också begära att en viss undersökning ska göras för kontroll av förhållandena inom skyddsområdet. På framställning ska arbetsgivaren genast lämna skyddsombudet en skriftlig bekräftelse på att arbetsgivaren mottagit dennes begäran. Arbetsgivaren ska utan dröjsmål lämna besked i frågan.
Källa: Arbetsmiljöverket