Daniel Fernström, chef för polisområdet. Foto: SVT

Läkemedel säljs som droger

Publicerad

Det har blivit vanligare att ungdomar använder läkemedel som droger. Den senaste tiden har polisen gjort flera stora beslag i Värmland.

Flera tusen receptbelagda tabletter kan hittas i ett och samma beslag, och det kan handla om både smärtstillnade och ADHD-medicin. Den senaste tiden har polisen märkt att läkemedel, som beställs in från utlandet, blir allt vanligare bland värmländska ungdomar.

– Vi tar mer och mer tabletter i beslag och vi märker när vi pratar med ungdomar idag att läkemedel finns med som en av startdrogerna som man börjar med, säger Daniel Fernström, chef för områdespolisen och tillägger:

– Vi tar det även från säljare som vi vet vänder sig till köpare som är 20 år och yngre.

LÄS MER: Läkemedel ökar på svarta marknaden

Sällan narkotikaklassat

Många av de preparat som polisen tar i beslag är inte narkotikaklassade. Det är däremot ett brott mot läkemedelslagen att köpa medicinen utan recept.

– Vi vill ha det narkotikaklassat för det gör det enklare för oss i vårt arbete. Men i stort jobbar vi likadant med receptbelagda läkemedel och narkotikaklassade. Det är senare i domen som det kan göra lite skillnad, säger Daniel Fernström.

Säljs via nätet

I vissa fall kommer läkemedlet från apoteket, och har sålts av personer som fått medicinen utskriven av läkare. Men polisen menar att det är en mindre andel som kommer ut på marknaden den vägen.

– Det förekommer givetvis, och det har det alltid gjort och kommer nog alltid göra. Men det är en mindre del. Många av de beslag vi tar är det flera tusentals tabletter, och det får ingen utskrivet, säger Daniel Fernström.

LÄS MER: Missbruk av ADHD-medicin ökar

Istället beställs drogerna via nätet och kommer från olika delar av världen.

– Man kanske anser sig vara anonym när man gör beställningen men polisen kan vara där när du ska hämta ut paketet. Det är inte riskfritt att beställa från nätet och vi samarbetar med posten och utlämningställena, säger Daniel Fernström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer