Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– I Japan arbetade, åt och sov vi mest. Här har vi mer fritid, säger Shuichi Miyamoto om skillnaden med att jobba i Sverige jämfört med hemlandet Japan. Foto: SVT

Lämnade Japan för jobb i Värmland

Publicerad

När Shuichi och Ai Miyamoto lämnade sitt hem i Hokkaido i Japan i juni i fjol gick flytten till Karlstad och arbete på Centralsjukhuset. Det var en stor omställning men den avgörande skillnaden anser de vara arbetstiderna.

– I Japan jobbade vi långa dagar. Nu har jag tid att umgås med min fru, säger Shuichi Miyamoto.

Shuichi och Ai Miyamoto är ett av exemplen på hur behovet av kvalificerad arbetskraft i Sverige kan locka utländsk personal. Shuichi är specialistläkare i endoskopi och utbildar läkarkollegor på sjukhuset medan Ai är sjuksköterska på samma avdelning. De båda kom till Karlstad och Värmland som svar på ett rop från sjukvården inom Region Värmland.

– Det har varit en dröm att få arbeta i ett främmande land. Via en japansk vän som arbetat i Stockholm fick jag veta att de sökte en utbildare i endoskopi i Karlstad, säger Shuichi Miyamoto.

Paret har funnit sig väl tillrätta i Karlstad och har rest runt en hel del i Skandinavien för att upptäcka och lära känna den del av världen som de nu lever i. Att de överhuvud taget kunnat göra den typen av upptäcktsfärder tackar de arbetstiderna för.

– I Japan arbetade, åt och sov vi mest, förklarar Shuichi Miyamoto.

Får tid för varandra

Ai Miyamoto ger uttryck för en av de stora fördelarna som de mer återhållsamma arbetstiderna ger.

– Nu kan vi tillbringa mer tid med varandra. Det tycker jag om, säger Ai Miyamoto.

Makarna fick hjälp av företaget Ny i Värmland när de skulle lämna Japan och etablera sig i Sverige. Det Karlstadsbaserade företaget har som affärsidé att hitta kompetens, få kompetensen att flytta till Värmland och bistå dem med allt från administration till att hitta fritidsaktiviteter och ett socialt liv på den nya hemorten.

– Det hade inte gått utan dem. Här är allt digitaliserat och vi hade ju varken personnummer eller e-legitimation, säger Shuichi Miyamoto och lägger till att språket också lade hinder i vägen.

I videon ovan berättar paret Miyamoto om vad de gillar med Sverige – och vad de saknar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer