Helene Stensby berättar om partiets filosofi. Foto: SVT

Landsbygdspartiet Oberoende startar partistyrelse i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska Landsbygdspartiet Oberoende, LPO, ha sitt första årsmöte i Värmland. Partiet startades 2010 och ska i dag bilda en partistyrelse i Värmland.

– Vi urskiljer oss eftersom vi verkligen är ett landsbygdsparti, hela Sverige ska leva. Landsbygden ska inte försakas på grund av att städerna ska blomstra, utan vi ska blomstra tillsammans.

– Det är en filosofi vi har. Vi behöver varandra, både städerna och landsbygden behöver varandra, säger Helene Stensby, initiativtagare till LPO i Värmland.

I år har det startats flera länsavdelningar av Landsbygdspartiet Oberoende runt om i Sverige. I riksdagsvalet 2014 fick partiet 6 promille av rösterna. Helene Stensby i Arvika har sammankallat till det första årsmötet i Värmland.

Vargfrågan

I dagsläget har föreningen i Värmland ett 50 tal medlemmar, och de hoppas kunna starta upp både i Arvika och Karlstad. En fråga som partiet vill ta ställning till är vargfrågan.

– Vi förbjuder inte varg, men vi säger nej till frilevande varg. Den rovdjursförvaltning som finns i dag är under all kritik, ska vi ha varg eller ska vi inte ha varg- vilka är det som ska få bestämma det? Det kan låta väldigt hårt, men det är än så länge inget parti som vågat sticka ut näsan i den frågan, så då kan vi göra det.

Äganderätten framför allemansrätten

LPO vill stärka och prioritera äganderätten framför allemansrätten. De anser att all kommersiellt nyttjande och resursuttag ur skog och mark ska vara förbjuden.

Hur ska man göra om man inte äger någon skog eller mark, när man vill  plocka bär, svamp eller gå ut och campa?

– Det är ju inte svårare än att man pratar med den som äger marken, säger Helene Stensby.

Ska man behöva fråga om lov varje gång man vill plocka bär eller svamp?

– Nej, men om någon kommer hit och vill gå in i skogen och plocka bär – fråga, det gör ingenting. Det är ju tyvärr många gånger det missköts. Det är väldigt mycket skräp i markerna, och det är ju ofta inte markägaren som tar dit dem, säger Helene Stensby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.