Se hur den livräddande appen fungerar Foto: SVT

Landstinget vill ha SMS-livräddare

Publicerad

Flera landsting i landet använder sig idag av frivilliga så kallade SMS-livräddare, som får ett meddelande till sin mobil om någon i deras geografiska närhet fått ett hjärtstopp. Snart kan detta bli verklighet även i Värmland.

När en person drabbas av misstänkt hjärtstopp sänder SOS Alarm ut ett högljutt meddelande till alla frivilliga SMS-livräddare som befinner sig inom en viss radie från den som drabbade.

I appen ser personen då var patienten befinner sig men också var närmaste hjärtstartare finns. Tjänsten används redan i Stockholm och Västra Götaland och nu jobbar man på ett avtal även i Värmland.

– För medborgaren kommer det vara stora fördelar att någon kan påbörja hjärt-lungräddning i ett tidigt skede och att man kan få en hjärtstartare på plats ganska tidigt är helt avgörande för patientens överlevnad, säger Wolmer Edqvist, verksamhetschef ambulanssjukvården på landstinget i Värmland.

Wolmer Edqvist, chef på ambulansen, ser stora fördelar med SMS-livräddarsystemet. Foto: SVT

Artonårsgräns och utbildningskrav

– En fördel är att vi får folk snabbt på plats som kan påbörja en insats som professionell hjälp sedan kan komma och ta över, säger Ann Ljungström, ambulanssjuksköterska som också är hjärt- och lungräddningsinstruktör.

Ann Ljungström är ambulanssjuksköterska och tycker att SMS-livräddare är ett bra koncept. Foto: SVT

För att vara SMS-livräddare ska man ha fyllt 18 år och ha gjort hjärt- och lungräddningsutbildning i närtid. 

Saknas stöd för sms-livräddarna

För landstinget blir det här en tilläggstjänst i avtalet med SOS, men fortfarande återstår en del saker att reda ut.

Ann Ljungström har tagit del av erfarenheter från de landsting som redan har provat tjänsten och en brist man sett är att det inte finns någon plan för hur sms-livräddarna ska få stöd om det behövs efter en insats.

Detta är en av de bitar som man nu ska hitta en lösning på i Värmland innan tjänsten tas i bruk.

– Man kanske inte alltid lyckas och då bör man ta hand om de medborgarna också så att alla mår bra i det här, säger Wolmer Edqvist.

– Jag hoppas ju att vi ska klara fler till överlevnad och ett bra liv, säger Ann Ljungström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.