Lång kö till båtplats i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Det är långa köer för att få en kommunal båtplats. Längst väntetid i Värmland är det i Karlstads kommun.

Det börjar bli dags lägga båten i sjön efter en lång vinter. Men har man båt behöver man också en båtplats. Robert Gustafsson väntat på en kommunal båtplats i Karlstad i över tre år.

– Jag tycker det är tråkigt att inte få tag på båtplatser på ett lättare sätt, för man är ju lite sugen på att få komma ut givetvis.

Två år är den genomsnittliga väntetiden i landet för en kommunal båtplats. Det visar en ny undersökning från Båtbranchens Riksförbund.

I Värmland har bara tre kommuner kommunla hamnar; Säffle, Kristinehamn och Karlstad, som har den längsta väntetiden.

Där får båtägarna vänta i mellan tre och fem år på att få en av de 600 båtplatserrna.

200 personer står just nu i kö.

Det är dock inte helt lätt att bygga ut antalet platser. Leif Thuresson är handläggare på Karlstad kommun och involverad i båthamnsfrågan.

– Vi kommer i konflikt bland annat med naturvårdsintressen. Bara för att det finns vatten så är det ju inte säkert att det går att bygga en hamn där, det kan ju finnas saker på botten och så vidare. Dessutom ska det finnas parkeringsmöjligheter på land och det mesta är ju upptaget centralt, säger Leif Thuresson.

Karlstad kommun undersöker nu ett par områden för att eventuellt kunna bygga fler båtplatser, dels på Örsholmen och på Bergholmen. Kommunen vill också bygga 70-90 nya platser i Mariebergsviken men det är överklagat och ärendet ligger nu hos Länsstyrelsen.

För Robert Gustavssons del är det en båtplats i andrahand i sommar som gäller. Sedan är det bara att hålla tummarna och vänta på en permanent båtplats i Karlstad kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.