Foto: SVT

Långa köer för båtplatser – fast lediga finns

Publicerad

I Karlstad och på Hammarö är det långa köer för att få en båtplats. Men i Säffle har man fortfarande lediga platser kvar.

Sommaren är så gott som här och de som har båt börjar nog göra sig redo för att komma ut på vattnet. Men på flera håll i länet är det kö för att få båtplats.

I Kristinehamn är kön uppåt 80 personer och i Karlstad är det runt 300. Även på Hammarö är det många som vill ha båtplats.

– Vi har 300 i kö och väntetiden är tio år, säger Skoghalls båtsällskaps styrelsemedlem Torsten Born.

Finns kommuner utan köer

Men det finns trots allt kommuner som inte har några köer alls. Både Säffle och Grums har lediga platser kvar.

– Vi har ett sjuttontal lediga platser kvar här inne i stan men de kommer säkert gå åt de närmaste veckorna säger Matti Sairio, ordförande i föreningen Säffle-båt.

Flera norrmän – men få Karlstadsbor

Karlstadborna verkar inte ha lyckats hitta till båtplatserna i Säffle, däremot har en hel del norrmän gjort det. Över 30 norrmän hyr båtplats i Säffle.

Vad är det som lockar exempelvis norrmän med att ha båtplats i Säffle?

– Jag tror att om man jämför med osloområdet så är det ju dels säkert väldigt mycket billigare, och så är tillgängligheten betydligt större. Sedan har vi en fantastisk skärgård här när man åker ut på vänern, säger Matti Sairio

Foto: SVT

Förutom norrmän hyr även tyskar och ett antal från Arvika båtplats i Säffle – men bara ett tiotal Karlstadbor.

– Ja det kan bero på flera saker. Det kan bero på att folk inte känner till att det finns lediga platser här eller så vill man inte ha sitt båtliv så långt bort som det är mellan Karlstad och Säffle 45 min med bil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.