Foto: SVT

Långsamt växer Södra Råda kyrka fram igen

Uppdaterad
Publicerad

Nu står där en kyrka i det öppna landskapet i Södra Råda. Det återstår fortfarande många timmars arbete, förmodligen flera år eftersom återuppbyggnaden av den gamla 1300-tals kyrkan sker helt enligt medeltida byggkonst.

Den lämpligaste furan fälls och timmermannens vana händer formar stock för stock för att tjäna sin plats i kyrkbygget.

– Det här är en så kallad nockhuv, berättar timmermannen som möter upp i Södra Råda, den ska alltså ligga längst upp på det avslutade taket, som ett sista regnskydd. Den kommer att huggas färdigt under helgen av en kollega till mig, säger Bengt Bygdén, timmerman och traditionsbärare. Han är en av de eldsjälar som bidrar med sitt hantverkskunnande i rekonstruktionen av den den gamla kyrkan.

Brann ner 2001

Det var i november 2001 som den gamla 1300-tals kyrkan i Södra Råda brann ner till grunden och fortfarande lägger eldsjälarna ner sin tid och sitt kunnande på att återuppbygga den medeltida träkyrkan. Kyrkan var innan branden en spånklädd timmerkyrka och den ansågs så värdefull att den skulle byggas upp igen. En rad byggnadshistoriska förstudier gjordes av Göteborgs Universitet och 2007 påbörjades återuppbyggnaden.

Åren går men för varje år växer kunskapen om den medeltida byggtekniken.

– Det rör på sig sakta, sakta men förhoppningsvis blir det väldigt bra. Och för forskningsprojektets del så gör det att vi hinner reflektera och titta på andra taklag och andra medeltida kyrkor och då hinner vi lära oss mer om det vi gör.

Just nu handlar allt om tak och hur tak konstruerades för 700 år sedan. Till en början fanns en viss oro för konstruktionen som bär upp taket. Men Bengt Bygdén berättar att tiden har låtit dom inhämta de kunskaper som takbygget kommer att behöva. Nästa sommar hoppas Bengt att taket kommer att läggas på plats. Men innan dess ska 21 000 spån och lika många spikar tillverkas.

– Sedan tillkommer spån som ska klä väggarna, så det handlar om över 30 000 spån, berättar Bengt Bygdén.

En månads arbete om året

Det återstår en hel del arbete. Varje år ägnar han och ytterligare några hantverkare en dryg månads arbete åt att återställa Södra Rådas gamla kyrka till den spånklädda timmerkyrkan som en gång stod där.

Trodde du att det skulle ta så lång tid?

 – Jag svarar nej, säger Bengt efter lite betänketid och skrattar brett.

All tid och allt arbete, är det värt det?

– Det här är det bästa som finns och alla dom ringar på vattnet som Södra Råda har gett vart enda år, säger en målmedveten timmerman utan att tveka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.