Lena Skoting, kontraktsprost i Säffle pastorat. Foto: SVT

Långseruds kyrka nyinvigd efter åtta månader

Publicerad

Långseruds kyrka i Säffle pastorat nyinvigdes på söndagen efter att ha varit stängd för renovering i åtta månader. Totalt har renoveringen kostat omkring sex miljoner kronor att genomföra.

Det har varit ett omfattande och grannlaga arbete att få kyrkan iordningställd, där tak, väggar och bänkar målats om. Drygt sex miljoner har renoveringen kostat.

– Det är himmelskt fint!

Skrapade bort 850 kilo färg

Så utropade kontraktsprosten i Säffle pastorat Lena Skoting när hon beskådade det renoveringsarbete som genomförts i Långseruds kyrka. Tak, väggar och bänkar har målats om. 850 kilo färg har skrapats bort och omkring 500 kilo ny färg har använts av hantverkarna.

– Det har varit ett grannlaga arbete med många samråd med experter, men det har fungerat väldigt bra.

Kostsam renovering

Säffle pastorat har 14 kyrkor, flera av dem är från medeltiden. Det är kostsamt att klara av finansieringen av renoveringar av den här typen. I det här fallet har Säffle pastorat svarat för omkring två miljoner, eftersom staten bidragit med fyra miljoner.

– Det är viktigt att vi genomför de här renoveringarna. Långseruds kyrka var i stort behov av det. Färgen hade flagnat på många ställen i kyrkan, berättar Lena Skoting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer