Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karoline Andaur, WWF Norge, och Maria Falkevik, länsstyrelsen i Värmland, om det norska vargbeskedet. Foto: SVT

Länsstyrelsen om norska beskedet: ”Oklart vad som händer nu”

Publicerad

Avsikten var att samtliga vargar i Römskogsreviret skulle skjutas under licensjakten; tre på den svenska sidan och åtta på den norska. Om och hur det norska jaktstoppet kan påverka jakten på den svenska sidan är ännu oklart.

– Det är för tidigt att säga. Vi måste diskutera detta internt först, säger Maria Falkevik som är rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

Hör länsstyrelsen och WWF Norge om beslutet och vad som sker nu i klippet ovan.

Beskedet att hela den norska jakten på 25 djur i den så kallade vargzonen ställs in kom som en överraskning för länsstyrelsen.

– Jag fick veta det i morse. Det har ju hänt att jakten ställts in i sista stund på den svenska sidan, men lite förvånad blev jag nog, säger Maria Falkevik.

I Römskogsreviret finns elva djur. Nu får bara tre av dem skjutas – förutsatt att de befinner sig på den svenska sidan gränsen.

Kan ansöka om större tilldelning

Svenska jägareförbundet överväger nu att ansöka om utökad jaktkvot.

– Vi kommer med stor sannolikhet att ansöka om en större tilldelning, men vi avvaktar tills att de tre vargarna i Värmland är fällda. Vi vet att det finns minst elva vargar i reviret, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på jägareförbundet.

Norska organisationer nöjda

Samtidigt som jägarna är besvikna över beskedet är de organisationer som överklagat det norska jaktbeslutet nöjda.

– Norge och Sverige borde ha en gemensam förvaltning som säkrar en livskraftig vargstam. Det har vi dessvärre inte, säger Karoline Andaur, generalsekreterare i WWF Norge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer