Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Länsstyrelsens beslut: Licensjakt på sex vargar i Värmland 2021

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Värmland har tagit beslut om licensjakt på varg 2021 i länet. Totalt får det skjutas högst sex vargar i länet.

Landshövding Georg Andrén fattade beslutet på onsdagsmorgonen. Jakten startar den 2 januari 2021 och pågår som längst fram till 15 februari. Fördelningen mellan de fyra länen i mellersta rovdjursförvaltningsområdet, där Värmland ingår, är följande: sex vargar i Värmland, sex vargar i Västmanland och Örebro samt tolv vargar i Gävleborg. Licensjakten 2021 bör riktas mot de områden i länen där tätheten av vargrevir är som högst.

Aktuellt revir

Ledamöterna i VFD har getts möjlighet att ur sin intressegrupps perspektiv komma med synpunkter på geografiskt område i länet eller specifik problematik som i nuläget bör vägas in särskilt vid urval och undantag av revir för licensjakt, utifrån gällande förvaltningsplan. I Länsstyrelsens sammanvägda bedömning är Stora Bör i Årjängs kommmun det revir som i nuläget i högst utsträckning uppfyller kriterierna.

Länsstyrelsens bedömning

Länsstyrelsen Värmland har gjort en samlad bedömning av vilket revir som kan vara lämpligt för licensjakt på varg utifrån de kriterier som Viltförvaltningsdelegationen (VFD) har beslutat om i de övergripande riktlinjerna för licensjakt. Alla länets revir har värderats utifrån:

  • täthet av revir och genetiskt status,
  • socioekonomiska faktorer så som skador på tamdjur,
  • påverkan på älgförvaltningen,
  • och hur länge det funnits revir i området.

Länsstyrelserna skriver i sitt beslut att då jaktuttaget 2021 begränsats till 24 vargar och jakten sker i utpekade revir, måste länsstyrelserna samverka om hur jaktuttaget ska fördelas snarare än att enbart följa sina regionala förvaltningsplaner.

Kommer överklaga

Jägarförbundet Värmland är mycket besviken över dagens beslut och skriver i ett pressmeddelande att ”Licensjakt på 6 vargar innebär att Värmland efter jakten fortsatt kommer att vara landets vargtätaste län.” Jägarnas Riksförbund ser allvarligt på länsstyrelsernas beslut och kommer därför överklaga i syfte att få till en högre avskjutning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargar

Mer i ämnet