Foto: SVT

Länsstyrelsen hotar stoppa Muminvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en Muminvärld på Skutberget kan vara hotade. Detta av strandskyddet.
– Jag kan inte se att länsstyrelsen skulle godkänna en temapark beläget på strandskyddat område, säger länsjurist Johan Magnusson.

Karlstads kommun berättade under tisdagen om det finska företaget Muminvärlden som vill öppna en ny temapark i Karlstad. Kommunen för diskussioner med företaget som hoppas på en ny värld på Skutberget. Men enligt länsstyrelsen krävs speciell dispens för att parken ska få byggas på det strandskyddade området.

– Karlstads kommun kan förstås bevilja dispens för en temapark, men då krävs särskilda skäl för att länsstyrelsen ska godkänna den och några sådana skäl kan jag inte se i dagsläget, uppger länsjurist Johan Magnusson.

Strandskyddet längs Skutberget finns bland annat till för att möjliggöra allmänhetens tillträde, och enligt Länsstyrelsen Värmland får tillträdet inte inskränkas.

”Landshövringen informerad”

Om satsningen skulle bli verklighet är Muminvärlden beredda att investera runt 200 miljoner kronor i projektet.

– Nu startar ett arbete där bland annat kontakten kommer vara med länsstyrelsen. Landshövdingen är informerad om att det här projektet är på gång och jag förutsätter att länsstyrelsen kommer medverka till att göra allt för att det här ska vara genomförbart och ha en bra dialog kring arbetet, det är de signaler jag har fått, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M).

När strandskyddet kom till, 1950, var syftet att bevara stränderna för allmänhetens friluftsliv. Numera syftar skyddet även till att bevara land- och vattenområden för att de är biologiskt värdefulla. Skyddet ska även hjälpa till att bevara djur och växter som lever på och i närheten av stränderna och i vattnet. Inom strandskyddet är det förbjudet att uppföra nya byggnader eller ändra de befintliga.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet