Många lantbrukare saknar foder till sina djur till följd av torkan. Foto: Christine Olsson/Fredrik Sandberg/TT

Lantbrukarna bjöds in till krismöte i Forshaga

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen höll LRF Värmland möte i Forshaga för att diskutera konsekvenserna av den svåra torkan och skogsbränderna med de drabbade.

Runt 230 personer kom till Forshaga Folkets park på tisdagskvällen, för ge sin bild av hur den svåra torkan drabbat och kommer drabba verksamheterna. Det var LRF Värmland som tog initiativet för att starta ett samtal för att kunna se vad behöver göras, både på kort och på lång sikt.

– Läget är allvarligt, det är helt klart många oroliga, säger Clara Hyltbäck, kommunikatör vid LRF Värmland.

Många sökte stöd

Med på mötet var även en rad organisationer som på olika sätt jobbar med lantbruk, så som banker, slakterier, mejerier och företrädare för Länsstyrelsen.

– Stämningen har varit god, många har minglat och pratat med varandra, sökt stöd. Det kommer en del frågor om vad LRF centralt har gjort, säger Clara Hyltbäck.

Saknas foder

Bilden är tydlig: Värmland är hårt drabbat och många lantbrukare saknar foder till sina djur, även om samarbetet mellan bönderna har fungerat bra och man har kunnat skörda på till exempel trädor.

– Många söker foder, slakterierna vittnar om köer och man tittar på vilka djur man kan avyttra. Men en del lantbrukare har varit ute tidigt och många uttrycker att det gäller att styra sitt företag och hela tiden planera. En del har upparbetat kanaler över landet sen tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.