Larm om hård belastning vid akuten på sjukhuset i Karlstad: ”Något måste hända”

Uppdaterad
Publicerad

Både sjuksköterskan Johanna Johansson och undersjuksköterskan Marie Tisell trivs med sina jobb på akuten på Centralsjukhuset i Karlstad (CSK). Men arbetsbelastningen är hög och schemat pressat – så pressat att många kollegor har valt att säga upp sig, enligt Johanna Johansson.

– Vi får inte den återhämtningen vi behöver, säger hon.

Båda har jobbat på akuten i flera år men upplever att arbetsbelastningen har blivit värre. Det blir mycket övertid, långa timmar och jobb på helger.

Sjuksköterskan Johanna Johansson förklarar att det höga inflödet av patienter kan vara svårt att hantera när det inte finns nog med personal och resurser.

– Ibland är det så att dörrarna öppnar sig och det bara väller in patienter, säger kollegan Marie Tisell.

Verksamhetschefen vid akutkliniken på CSK, Ulrika Nilsson, stämmer in i bilden: det är väldigt mycket jobb och personalen har det tufft.

– Vi har haft en hög sjukfrånvaro kopplad till covid-19, vilket gör att det blir mycket övertidstjänstgöring. Det är klart att det sliter, hon.

30-timmars arbetsvecka

Samtidigt pågår försök med att införa 30-timmars arbetsveckor på olika områden inom sjukvården i Region Värmland. På akutmottagningen på CSK testades det redan i höstas men fick pausas redan efter några veckor.

Förutom brister i grundbemanningen har även många av personalen varit sjukskrivna eller på föräldrarledighet.

–Ska vi jobba 30-timmars arbetsvecka ska vi vara nog många medarbetare för att det här ska vara möjligt och vi såg att vi inte hade det. Därför avbröt vi detta arbetsmiljöprojekt och har för avsikt att återuppta det efter sommaren, säger Ulrika Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.