En kraftig brand rasar vid ett företag på Örsholmens industriområde och det ryker rejält över platsen. Foto: SVT

Stort pådrag efter brand på industriområde

Uppdaterad
Publicerad

En återvinningsanläggning i Karlstad började under lördagseftermiddagen att brinna. Vinden låg på mot stan och stora mängder brandrök har spridit sig över centrum. Räddningstjänsten tvingades uppmana boende att stänga fönster, dörrar och ventilation.

Det var strax efter 16-tiden som SOS larmades om branden. Räddningstjänsten var på plats kort där efter, men fick såga sig in genom ett högt plank för att kunna ta sig in på området.

– När vi kom var det kraftig rökutveckling runt hela byggnaden. Vi jobbar på med släckningsarbetet och det har en viss effekt. Men det är rätt mycket brännbart material som brinner, säger räddningsledare Tomas Hörnström.

Enligt vittnen på plats ska man ha hört flera smällar från området. När SVT kom till platsen small det flera gånger från den brinnande platsen.

– I en återvinningcentral kan det ju finnas lite sprayflaskor och sådant som egentligen ska sorteras bort. Men det slarvas ju ibland med det, säger Tomas Hörnström.

Foto: SVT

Farlig rök sprider sig

Branden har också orsakat att en stor mängd brandrök spridit sig över de centrala delarna av Karlstad och räddningstjänsten uppmanar nu boende i området att stänga fönster, dörrar och ventilation.

– All brandrök är giftig. När jag kom ut hit hade vi en rätt bra vind som låg på bra från stan men nu har den vänt in mot stan så nu går vi ut med den uppmaningen, säger Tomas Hörnström.

Vid 18-tiden hade räddningstjänsten fått kontroll över branden, men enligt räddningsledaren kommer det att ta lång tid innan branden är helt släckt.

Vid 18.30-tiden skickades ett så kallat VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, ut där allmänheten uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Vi har ringat in byggnaden så vi håller branden på det området men vi kommer att ta hit vattenkanoner, säger räddningsledare Tomas Hörnström.

Strax före 21-tiden kunde man dra tillbaka uppmaningen.

Ingen person skadades i samband med branden och det var heller inte någon spridningsrisk att tala om.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.