Marita Edlund, förvaltningschef för vård och omsorgsförvaltningen i Forshaga, om varför man inte gick vidare med ärendet. Foto: SVT

Larm om missförhållanden i äldreomsorgen i Forshaga

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår vårdpersonal inom hemtjänsten i Forshaga larm om tidigare missförhållanden. De uppger att gamla behandlats illa.

– Det som nattpatrullen bevittnar och personalen berättar om hör inte hemma i vård och omsorg, säger Kajsa Magnusson, som är nattsjuksköterska i Forshaga kommun.

Trots att flera anställda i nattpatrullen i Forshaga vittnade om att en vikarie betedde sig illa mot de gamla gjorde kommunen aldrig någon Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Marita Edlund, förvaltningschef för vård och omsorgsförvaltningen i Forshaga, säger att ett skäl till att man inte gick vidare med ärendet var att avvikelserapporterna från början inte gjordes på rätt sätt.

– Problemet var att vi hade inte underlag, säger hon.

Missförhållanden i Forshagas äldreomsorg

Men när underlaget kom så småningom gjordes ändå ingen anmälan.

– Ja, man kan säga att det kom men det kom inte enligt det vi ska göra, man ska skriva in det i vårt system.

Så du menar att det var en formalitet, men de skrev det senare på papper och ändå hanterade ni det på det här sättet?

– Ja.... Men det handlar också om att det blir ord mot ord någonstans, säger hon.

Utredning lades ner

Sjuksköterskan Kajsa Magnusson säger att hon tillsammans med en chef skrev en Lex Sarah-anmälan.

– Två dagar senare fick jag ett meddelande om att utredningen är nedlagd, säger hon.

Istället får personalen veta i ett mail att vikarien, som då inte anlitats på ett tag, är välkommen tillbaka till jobbet.

Marita Edlund är självkritisk och säger att kommunen inte hanterat ärendet på ett bra sätt.

– Om vi tittar på helheten är det hanterat dåligt. Ja, dåligt.

Vad lär ni er av det här?

– Att vi ska göra det bättre.

Personalen ska utbildas

Nu ska personalen i Forshaga kommun utbildas i värdegrundsfrågor och i etiskt förhållningssätt till de äldre och vikarien anlitas inte längre. Men någon anmälan till IVO har fortfarande inte gjorts. Sjuksköterskan som slog larm fick i stället en rejäl tillrättavisning av sin chef. Han gjorde klart för henne att hon som anställd inte hade någon yttrandefrihet eller meddelarfrihet. Mer om det här kommer när vår granskning fortsätter under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden i Forshagas äldreomsorg

Mer i ämnet