Larm: Stor brist på tandsköterskor

Uppdaterad
Publicerad

I en ny rapport larmar fackförbundet Vision om stor tandsköterskebrist i Värmland. Men verksamhetschefen för Folktandvården i Värmland hävdar att det inte finns en brist även om det är lätt att få jobb som tandsköterska i länet.

-Det vi ser nu är att det är stor brist på tandsköterskor runt om i landet och det även i region Värmland. Det gör att det är svårt att få tag på personal vilket kan leda till köer och öka risken för felbehandlingar, säger Visions förbundsordförande Veronica Magnusson.

Men frågan är om man har på fötterna för påståendet i rapporten som man släppte idag. Åke Eriksson är verksamhetschef för Folktandvården i Värmland. Han har svårt att känna igen sig i rapporten.

-Om de vill säga att det är en bra arbetsmarknad för tandsköterskor så har de rätt men generellt har vi ingen brist, säger han.

Vision hänvisar till Arbetsförmedlingens Yrkesbarometer som källa för sitt påstående om tandsköterskebristen.

Liten konkurrens om jobben

-Arbetsförmedlingen signalerar att det råder liten konkurrens om jobben för tandsköterskor i Värmland. Det är också nåt som vi känner igen från hela landet, säger hon.

Enligt yrkesbarometern är det alltså lätt att få jobb som tandsköterska men det säger inte så mycket om det finns en brist eller inte i Värmland. Däremot finns det andra regioner som enligt Arbetsförmedlingen är mer drabbade av tandsköterskebristen. Att det ser bättre ut i Värmland än på andra håll i landet tillskriver Åke Eriksson att det finns en tandsköterskeutbildning i Karlstad.

Tandsköterskeutbildning viktig

-Sedan 2014 har det gått ut 35 tandsköterskor var 18:de månad så vi har en bra balans tack vare utbildningen. Utbildningen är på 1,5 år och klasserna har 35 elever och hittills har 105 ny tandsköterskor tagit examen från utbildningen i Karlstad så någon brist vill inte Åke Eriksson kännas vid.

-Jag tror ändå att utifrån den samlade bilden från hela landet att arbetsgivarna behöver fundera på hur man ska lyckas med kompetensförsörjningen, säger Visions förbundsordförande Veronica Magnusson:

De närmaste fem åren kommer 65 tandsköterskor att gå i pension på Folktandvården i Värmland men att de vakanserna skulle bli problematiska att fylla tror inte Åke Eriksson.

-Jag tänker att vi kommer att fylla de med de som examineras 2019 och med den nya utbildningen som startar 2020, säger Åke Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.