Larmar om hinder för synskadade

Uppdaterad
Publicerad

Idag möttes cyklister och affärsidkare i Kristinehamn av knallgula lappar på sina cyklar och trottoarpratare. Lapparna är en del i en kampanj för att öka tillgängligheten som Synskadades Riksförbund driver.

– Gatumiljön är ofta olämplig om man har en synnedsättning, säger Kenneth Henningsson, ordf SRF Östra Värmland.

Enligt Synskadades Riksförbund låter var tredje person med grav synnedsättning bli att gå ut på egen hand för att gatu- och trafikmiljön upplevs som allt för obehaglig och otrygg.

– Till exempel kan en reklamskylt, en trottoarpratare vara ett oöverstigligt hinder, man tappar riktningen när man går på en sådan. Felparkerade cyklar har vi lappat idag också. Av bekvämlighetsskäl bryr man sig inte om att ställa cykeln i cykelställ och när det gäller uteserveringar – det är ju jättetrevligt, men kanske inte om man inte har den avskärmad för det kan komma någon person med vit käpp som inte uppmärksammar serveringen och gå rätt på den och det är inte så trevligt, säger Henningsson.

Många deltog

Kampanjen Gata för alla pågår under nära två månader och avslutas i och med internationella Vita käppens dag den 15 oktober och förbundet vill med den uppmana allmänheten att visa större hänsyn till personer med synnedsättning.

Till rundvandringen i Kristinehamn idag när de gula lapparna skulle sättas upp deltog även politiker och tjänstemän från kommunen.

– Syftet är att det här inte ska bli en isolerad sak som vi gör just idag utan det här måste tas upp till diskussion och komma in i riktlinjer och rutiner för även våra grupper har ett behov av ordning och reda i vår utemiljö, säger Henningsson.

– Den här kampanjen är jättebra för det är ett problem som funnits länge och jag kan personligen tycka att det är svårt att få respons från de näringsidkare som finns här men det här är jätteviktigt, säger Mats Hahne (M) som är vice ordf i tekniska nämnden i Kristinehamns kommun.

Förbättra tillgängligheten

Vad kan du som kommunpolitiker göra för att förbättra tillgängligheten?

– Vi handlägger ju dessa frågor om tillgänglighet och gatumiljö och vi kan ju naturligtvis påverka genom att följa upp de bestämmelser som finns och skapa förutsättningar för att handlarna ska bli nöjda och vi får en gemensam uppfattning om det här.

– Förr när vi hade den så kallade blindskolan här fanns stor förståelse bland kristinehamnare om hur tillgängligheten skulle se ut, men det är några år sedan och vi kanske ska väcka liv i de frågorna på annat sätt nu då, genom politiken till exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.