Den nya romanen Salome Alexandra blir Lars Anderssons tredje kungasaga Foto: SVT

Lars Anderssons nya bok – en kungasaga

Publicerad

I ett vintrigt Sunne finns numera värmlandsförfattaren Lars Andersson. Hans senaste bok kan ses som ett evangelium eller en kontrafaktisk roman, kanske är det en kungasaga eller bara en berättelse för långsamläsare.

Den nya romanen Salome Alexandra blir Lars Anderssons tredje kungasaga efter Pestkungens legend som kom 1988 och Kievs vår från 1998. Boken utspelar sig i ett forntida Jerusalem med drottningen Salome och hennes gåtfulle skyddsling Jesus i centrum.

– Den tillhör väl den typ av romaner, som inte är stora och brer ut sig med flödig pensel, utan är korta förtätade historier av kammarspelskaraktär, säger Lars Andersson.

Sedan några år bor Lars Andersson i Sunne. Men kan man som författare flytta till en ort, som så präglats av stora kollegor som Selma Lagerlöf och Göran Tunström? Är inte Sunne ett Jante för en författare?

– För några år sedan skulle det kanske känts som ett hemfridsbrott att flytta till Göran Tunströms Sunne, säger Lars Andersson.

– Men jag har inte upplevt något Jante i Sunne. Nu har vi lärt känna folk och Sunne känns väldigt hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.