Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Lars Lerins ateljé i klippet. Återkomsten till Lofoten var inte bara ett möte med det förflutna, utan också med de älskade nordnorska motiven. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Lars Lerin återvänder till Lofoten efter 23 år: ”Det var liv eller död”

Uppdaterad
Publicerad

I många år levde konstnären Lars Lerin på Lofoten tillsammans med sin dåvarande sambo. I SVT-programmet ”Lerin på Lofoten” återvänder han – 23 år senare.

Det handlar om missbruk och försoning, och samtidigt har konstnären hittat tillbaka till de älskade nordnorska motiven.

– Det är så jäkla vackert!

Lars Lerin visar runt bland akvarellerna som han spritt ut på golvet i ateljén på Hammarö i Värmland. Utanför fönstret ligger Vänern vintergrå, men inne i ateljén är det helt andra motiv som fyller varenda ledigt utrymme.

– Det var underbart att återse miljön, men otäckt också. Att se mitt hus och inte längre ha någon nyckel dit, säger han.

Missbruk och kärlekssorg

När Lars Lerin lämnade den nordnorska ögruppen för 23 år sedan var han nedbruten av missbruk och svår kärlekssorg.

När han nu återvänt har han sällskap av andra före detta missbrukare. Tillsammans delar de med sig av vägen ur missbruket och söker försoning.

– Det var liv eller död när jag valde att åka hem. Nu kändes det tryggt att ha de andra i gruppen när skuggorna kom krypande.

Nya utställningar

Resan innebar samtidigt ett kärt återseende med de klassiskt lerinska Lofoten-motiven. Tavlorna som fyller ateljén ska visas på två utställningar i Oslo under våren.

Sedan väntar ett helt nytt projekt. Nu vill Lars Lerin måla Lofoten i olja.

– Det speglar sig i fönstren och det är ljusglimtar här och mörker där. Det är så lockande, förklarar han.

Första avsnittet av tv-serien ”Lerin på Lofoten” sänds den nionde januari. I klippet får du följa med till konstnärens ateljé och se hur de nya målningarna växer fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.