Ylva Elofsson utreder om fyrverkerierna kan bytas ut mot lasershow. Foto: TT/SVT

Lasershow i Karlskoga – kommunen utreder frågan

Publicerad

Höga smällar och rädda husdjur. Diskussionen om fyrverkerier på nyårsafton återkommer årligen. I Karlskoga utreder man nu om man ska arrangera en alternativ lösning.

Vissa tycker fyrverkerier är självklart på nyår, andra tycker inte det. I Karlskoga har det kommit in medborgarförslag om att ha en lasershow för att undvika smällarna från fyrverkerier.

– Det positiva skulle vara att få ett evenemang för Karlskogaborna. En fyrverkerishow, eller en lasershow i det här fallet är jätteroligt att titta på mitt i vintern, säger Ylva Elofsson som utreder frågan åt kommunen.

– Men också om man kan få effekten att privatpersoner skjuter raketer i mindre omfattning.

Kan kosta en halv miljon

Att minska det privata skjutandet är vad de som skrivit medborgarförslagen hoppas på. För tillfället har inte Karlskoga något kommunalt arrangerat fyrverkeri.

Men en lasershow är inte gratis. Enligt Ylva Elofssons uppgifter kan hela arrangemanget kosta upp emot en halv miljon kronor. Det är mycket som ska till innan en show kan bli av.

– Det krävs att man får ett tillstånd av transportstyrelsen eftersom man skickar laserstrålar rätt upp i luften. Det tar ganska lång tid att få ett sådant tillstånd så i år är det helt uteslutet, förklarar hon.

Flera kommuner före

Framtiden får visa om en lasershow blir aktuellt i Karlskoga, beslutet ta i slutänden av politikerna. Flera kommuner, bland annat Boden och Lidköping, har redan bestämt sig för att ha en lasershow.

– Vi inväntar hur det går i Boden som är en av de som refereras till i medborgarförslagen, hur det går där och vilka erfarenheter de får av lasershow. Sedan får vi se vad jag föreslår, avslutar Ylva Elofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.