Foto: Fredrik Sandberg / TT

Avgift för virkesupplag införs

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet 2021 kommer det att krävas tillstånd för alla virkesupplag vid allmänna vägar. Varje ansökan kostar 2 900 kronor. Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot från Värmland, protesterar mot de nya reglerna.

– Jag förstår inte varför de ska krångla till det för folk som bor och verkar på landsbygden, säger han.

Tidigare gick det att ansöka till Trafikverket om att fritas från avgift, något som från och med nästa år, alltså 2021, inte längre kommer gå att göra.

– För en mindre skogsägare som kanske bara kör ut ett par lass till vägen så kommer avgiften för ansökan att ta för mycket av ägarvinsten, säger Kjell-Arne Ottosson (KD).

Kjell-Arne Ottosson (KD) riksdagsledamot Årjäng Foto: SVT

Fråga till ministern

Ottosson har ställt en skriftlig fråga till infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) om avgiften. I svaret hänvisar infrastrukturministern till väglagen och vägförordningen där det står att myndigheter ska ta ut avgifter om saker sker som kan påverka trafiksäkerheten.

Han skriver också att han förutsätter att det kommer att föras en bra dialog med skogsnäringen för att säkerställa en god hanteringsordning.

– För ovanlighetens skull så är det ett tydligt svar. Sedan så gillar jag inte svaret eftersom det är ytterligare ett slag mot landsbygden. Nu när vi ska göra en klimatomställning så känns det inte bra att skogsbruket ska straffas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.