Det kolsyrade guldet blir allt lättare. I alla fall om man frågar mikrobryggerierna. Alltfler mikrobryggerier har lättöl i sortimentet, och på Carlstad bryggeri har man märkt en allt större efterfrågan.
– Kunderna vill ha det, och det är många som vill ha alkoholfritt. Det är en trend vi ser nu att alkoholen minskar och att man vill ha en lättöl, säger Katharina Evertsson, en av de två ägarna, när SVT Nyheter Värmland besöker bryggeriet.
Kan vara enkelt att dricka till maten
Att folk vill leva ett hälsosamt liv, där man vill träna, äta nyttigt, dricka lite bättre, är ytterligare en anledning till att efterfrågan på lättöl ökar, tror Katharina Evertsson. Göran Larsson, som äger bryggeriet tillsammans med Katharina Evertsson, ser också anledningar:
– Det är egentligen många som har orsaker till att kanske inte dricka alkohol. Det finns religiös bakgrund, det finns ett nyktert synsätt, och sen så kan det vara enkelt att ta en lättöl till maten och ändå kunna köra bil, säger han.
Sätt att nå utanför Systembolaget
Med lättölen öppnas också dörren till dagligvaruhandeln. Det kan vara ett sätt att nå fler kunder och nå en större marknad, men också att nå fram på andra vägar än via Systembolaget.
– Det är ju en stor skara som finns i en dagligvaruhandel, och man blir exponerad på ett väldigt bra sätt. På så sätt skapas ju mer försäljning, konstaterar Göran Larsson.
”Större möjlighet att överleva på sitt bryggeri”
Fem av de sju mikrobryggerier i Värmland som vi har tittat på säljer lättöl. Bryggeriet som vi besöker började brygga lättöl för ungefär tre månader sedan. 30 eller 40 backar har det blivit hittills, de har valt att gå ut lugnt. Cecilia Giertta, vd på Sveriges bryggerier, har sett att det kommer öl i alltfler smaker, men också med lägre halter alkohol.
– Systembolaget har en begränsad mängd butiker på ungefär 440 stycken i Sverige. Dagligvaruhandeln ligger på mellan 4.000 och 5.000 butiker. Om man får sin folköl in i någon av kedjorna så har man större möjlighet att överleva på sitt bryggeri, säger hon.
På Carlstad bryggeri funderar man nu på att börja sälja folköl.
– Vi har börjat att tänka den tanken, för det är också en efterfrågan. Så det kanske kommer, säger Katharina Evertsson.