Tre universitetsstuderanden har lanserat en läx-app som ska kunna hjälpa elever med läxan när som helst Foto: SVT

Läxhjälp med app

Uppdaterad
Publicerad

Att köra fast med matteuppgiften man har i läxa är inte så kul. Det vet killarna som nu tagit fram en app som kan hjälpa till med läxan dygnet runt vilken dag som helst..

– Vi ser ett behov av att alla ska kunna räcka upp handen och få hjälp. Det ska inte spela någon roll vilken skola man går på eller hur många det är i klassen eller så. Inte heller att föräldrarna kan hjälpa till, säger Andreas Carlsson, student vid Karlstads universitet och en av innovatörerna bakom läx-appen Flinkit.

Gratis tills vidare

Appen är gratis att använda, i alla fall till en början. Appen kan hjälpa till med matteläxan. Genom att ta ett foto på uppgiften man kört fast på och skicka in kan man få hjälp att komma vidare. Till att börja med har Andreas själv svarat på frågorna, men senare ska utbildare rekryteras, till exempel bland lärarstudenter och pensionerade lärare.

– I en pilotstudie som vi gjorde förra året var det stort intresse för att jobba extra som läxhjälpare, säger Andreas Carlsson.

Högstadieelever intresserade

Så småningom hoppas de att kommuner ska vara intresserade av att köpa en licens till en större version av programmet till alla elever. I första hand vänder de sig till högstadieelever, och intresset bland elever har hittills varit stort.

– Ja, och de som har skickat in frågor har varit nöjda och återkommit med nya frågor. Vi har också varit i kontakt med bland annat Karlstads kommun som jag hoppas ska vara intresserad, säger Andreas Carlsson.

Universitetsstuderande bakom appen

De tre som står bakom appen studerar alla på Karlstads universitet. Andreas som är vd i bolaget och mest drivande läser andra året på ekonomprogrammet med inriktning på nationalekonomi. Klasskompisen Albin Tyllgren tar hand om ekonomin i bolaget medan Simon Bergqvist ansvarat för programmering och teknisk utveckling.

Projektet med läxappen har finansierats av lån och bidrag från bland annat ALMI, Compare och Drivhuset, men förhoppningen är att det så småningom ska kunna gå plus, även om den främsta drivkraften hittills varit att kunna hjälpa till.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.