Lena Sewall presenterades som årets Värmlandsförfattare vid presentationen på Bokmässan på torsdagen. Foto: SVT

Lena Sewall är årets Värmlandsförfattare

Uppdaterad
Publicerad

Arvikabördiga Lena Sewall presenterades på torsdagen som årets Värmlandsförfattare vid Bokmässan i Göteborg.

I fjol släppte hon boken ”En bit Värmland”. 75-åringen har tidigare utsetts till Årets Värmlänning och även mottagit utmärkelsen Lagerlövet av den Värmländska akademien.

– Jag är överväldigad. Jag trodde det bara var skönlitterära författare som fick det här priset, säger Lena Sewall och berättar att hon har två nya böcker på gång. ”Mina värmländska matrötter” och ”En bit Vänern”

Och fler ska det bli framöver, berättar Sewall.

– Jag tänker fortsätta skriva tills jag stupar.

I samma veva tilldelades Hanna Hellquist och John Eriksson varsitt litteraturstipendium för böckerna ”En tryckare på Blue Moon Bar” respektive ”Idrott i Nordvärmland”.

– Jag är så otroligt glad. Jag har aldrig fått varken något pris eller stipendium, så det här betyder jättemycket för mig, säger Hanna Hellqvist, en av årets litteraturstipendiater och författare till en mängd krönikor, som till en del samlats i boken ”En tryckare på Blue Moon Bar”, där hon enligt motiveringen skildrar mänskliga relationer i allmänhet och den unga kvinnans strävan mot jämställdhet i synnerhet.

Hon delar stipendiet med författaren John Eriksson som får stipendiet för sin bok ”Idrott i Nordvärmland”. En bok i vilken den nordvärmländska idrotten inom alla områden skildras i ord och bild.

De två stipendiaterna får dela på totalt 60.000 kronor.

Tidigare Värmlandsförfattare

2003 – Inger och Lasse Sandberg

2004 – Bengt Berg

2005 – Maj Bylock

2006 – Lars Lerin och Kerstin Högstrand

2007 – Lars Andersson

2008 – Erik Bengtson

2009 – Helene Tursten

2010 – Torleif Styffe

2011 – Sven Smedberg

2012 – Peter Olausson

2013 – Hanna Jedvik

2014 – David Liljemark

2015 – Ninni Schulman

2016 – Per Gustavsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.