Tilde Linder från Blombacka och Willhelm och Melvin Sastre Kilgren från Säffle tyckte det var spännande att få klappa en tupp.

Lillerudsdagarna – en folkkär tradition

Uppdaterad
Publicerad

Årets upplaga av Lillerudsdagarna bjöd på allt från riddarspel och fårvallning till grållenostalgi och en massa värmländsk mat.

Och vädret gjorde ingen besviken.

– Jag tycker det är fantastiskt att det kommer så många varje år, säger Kajsa Linder, nöjd arrangör på Lillerudsgymnasiet.

Tilde Linder från Blombacka och Melvin Sastre och Willhelm Kilgren från Säffle tyckte det var spännande att få klappa en tupp.

– Vi har varit med i många år, men aldrig upplevt sådan tillströmning, säger Kjetil Hansen i Västra Svealands rasfjäderfäklubb.

Tillsammans med Värmlands fjäderfäförenining visade de upp ett 50 tal olika fjäderfän av 20 raser. Kjetil Hansen visar upp den tyngsta av dem en svart tupp, sex kilo tung. Genast får han en barnaskara kring sig som vill titta och klappa.

”Vill se tigrar”

3-åringarna Melvin Sastre och Willhelm Kilgren från Säffle var lite avvaktande och tyckte tuppen var läskigt. Fast på frågan vad de helst ville se för djur under dagen blev svaret något betydligt läskigare:

– Jag vill se tigrar och dinosauriehönor, svarar Melvin Sastre.

– Jag vill se dinosaurier, svarar Willhelm Kilgren.

Bröderna Enar och Ture Wikström var nöjda efter sin provtur med tävlingsponnyn Movera som kördes av Hanna Linryd från Färjestads travskola.. Foto: Jenny Eriksson/SVT

Många tog chansen att prova hur det är att sitta i sulkyn bakom en ponnytravare. Bröderna Enar och Ture Wikström var nöjda efter sin provtur med tävlingsponnyn Movera som kördes av Hanna Linryd från Färjestads travskola.

– Först blev jag lite rädd, sedan blev det kul, beskriver 7-åriga Enar Wikström.

– Det var kul, men nu vill jag se grisar som badar i lera för det har jag inte gjort på riktigt, säger lillebror Ture Wikström 5 år.

Rune Karlsson, som för dagen kallar sig Gyllenhandske, från Närke-Värmlands Karoliner var ett lite oväntat inslag bland djuren på Lillerud Foto: Jenny Eriksson/SVT

Rune Karlsson, som för dagen kallar sig Gyllenhandske, från Närke-Värmlands Karoliner var ett lite oväntat inslag bland djuren på Lillerud. Med flagga och uniform väckte han viss uppmärksamhet.

– I barnens ögon är jag pirat. Bland de vuxna inte – minst damerna – är jag ett populärt fotoobjekt, säger han glatt.

Vad gör du här idag?

– Jag är här för Försvarsutbildarna och föreställer en vanlig knekt.

Frivilliga Automobilkårernas Riksförbunds Arne Pettersson, Tomas Vistensjö och Ingvar Fransson var också på plats i Lillerud.

För den som föredrar motorfordon framför levande hästkrafter fanns chansen att provsitta en bandvagn. Styrelsen vid Värmlands avdelning i FAK, Frivilliga Automobilkårernas Riksförbund, fanns på plats för att locka folk till MTE, Motor och transportenheter. MTE är en regional resurs och krisberedskapsenhet som bistår med transporter vid behov. 

– Vi brukar få lite nya medlemmar. Det finns ett intresse för att göra en insats för samhället, säger Tomas Vistensjö, kårchef för FAK Värmland.

8.000 besökare

Den 43:e upplagan av Lillerudsdagarna drog 8.000 besökare, en siffra som arrangörerna är supernöjda med.

– Vi är jätte-jättenöjda, det är fler än förra året, säger Lillerudsdagarnas general Kajsa Lander.

En nyhet i år är att att man också blivit ett miljömärkt event. 

– Det betyder bland annat att vi använder miljömärkta städprodukter och cyklar och elmopeder på området. Besökarna märker det nog mest för att de får sortera skräpet, säger Kajsa Lander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.