Trots att Linns läkare bedömde att hon inte hade något alkoholmissbruk, ledde två PEth-prover över gränsvärdet på 0,3 till att hennes körkort blev återkallat. I beslutet står det att ”Transportstyrelsens rådgivande läkare har tagit del av handlingarna och kan konstatera missbruksdiagnos”.
– De tar mitt körkort och ställer diagnosen missbruk utan att ha pratat med mig eller träffat mig, berättar Linn Gustafsson.
PEth-testerna har kritiserats – bland annat för sin tillförlitlighet, men också för hur resultatet av proverna tillämpas och får stora konsekvenser för individer.
Inget alkoholmissbruk enligt läkaren
Linn genomgick en rutinmässig nyanställningsundersökning när hon började jobba på ambulansen i Karlstad. Ett PEth-prov hamnade över gränsvärdet, vilket blev starten på en utdragen historia där hon fick genomgå många olika alkoholprover. Linns läkare gjorde dock bedömningen att hon inte hade något alkoholmissbruk eller beroende, utan att de prover som hamnat över gränsvärdet kunde kopplas till högre konsumtion vid enstaka tillfällen.
Det krävs för att hamna över gränsvärdet i PEth-tester
Enligt Transportstyrelsen krävs en mängd om cirka 28-42 standardglas vin eller cirka 21-28 burkar starköl (340-500 gram ren alkohol) i veckan för att hamna över gränsvärdet.
Transportstyrelsen ser nu över reglerna. De uppger att det enligt ett nytt förslag ska krävas mer än PEth-värden för att bli av med körkortet, men ”kommer inte ompröva beslut som är fattade enligt nu gällande föreskrifter.”
Tar hjälp av Centrum för rättvisa
Linn överklagade myndighetens beslut till Förvaltningsrätten och Kammarrätten. I båda instanserna fick hon avslag. Nu vill hon få frågan prövad i Högsta förvaltningsdomstolen och har tagit hjälp av Centrum för rättvisa för att driva ärendet.
– Här måste domstolarna sätta ner foten. Transportstyrelsens orimliga praxis måste underkännas och de som har drabbats av de här orättssäkra besluten måste få upprättelse, säger Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa i ett pressmeddelande.
Hur peth-prov funkar?
Det gäller idag
• PEth-prov bekräftar alkoholintag de senaste veckorna och för ett värde över 0,3 krävs ett högt och regelbundet alkoholintag, betydligt mer än Socialstyrelsens definition av ”riskbruk”, enligt sjukhuskemisten Anders Helander på KI. Men hur mycket varierar mellan individer, samt hur och hur ofta alkoholen intas, uppger han. Transportstyrelsen uppger å sin sida att det för ett värde på 0,3 ”krävs en konsumtion ca 340 – 500 gram ren alkohol i veckan som motsvarar ca 28-42 glas vin eller ca 21-28 burkar starköl.” Testerna har kritiserats.
• Om en läkare bedömer att en patient är olämplig att ha körkort av medicinska skäl ska det anmälas till Transportstyrelsen. Anmälningsskyldigheten och bedömning av PEth-prover kan upplevas som snårigt av läkare, har bland annat Sydsvenskan rapporterat.
• Transportstyrelsen gör sedan en utredning. De kan återkalla körkort på grund av ”alkoholbruk som inte är tillfälligt och bedöms vara skadligt enligt medicinsk bedömning.” Det krävs minst två förhöjda PEth-värden för att fastställa en överkonsumtion av alkohol, uppger myndigheten.
Så kan reglerna ändras
• Transportstyrelsen arbetar nu med att ”modernisera och förtydliga reglerna”. Det har varit ute på remiss och ska beslutas under 2025. Vad gäller alkoholproblematik vill man ”bättre ringa in individer som utgör en trafiksäkerhetsrisk och också att underlätta för läkare att identifiera olämpliga körkortshavare”, skriver myndigheten till SVT.
• ”Vi bedömer att det innebär en viss lättnad jämfört med nuvarande regler.” uppger Transportstyrelsen. De skriver att det enligt förslaget ”inte kommer att räcka med enbart prover med förhöjda alkoholmarkörer”, som PEth, för att återkalla körkort.
• Enligt förslaget kommer det krävas att personen antingen har diagnosen skadligt bruk, eller en överkonsumtion av alkohol som inte är tillfällig.
• Personen ska också uppfylla minst ett av tre kriterier: Bristande kontroll av alkoholkonsumtion, nedsättning av kognitiva funktioner, alkoholabstinens eller behov att dricka alkohol för att undvika abstinens.