Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Använd ditt logiska tänkande” – starta klippet för att se lektor Matthias Beckerle dela sina tre bästa tips för att kunna avgöra om innehåll är AI-genererat eller inte. Foto: SVT

Lista: Så vet du om innehållet är äkta eller AI-genererat

Publicerad

Hur vet du vad som är sant eller falskt när du scrollar i sociala medier? Med den snabba utvecklingen av generativ AI har risken att utsättas för desinformation ökat dramatiskt.

Här ger lektor Matthias Beckerle vid Karlstads universitet sina bästa tips för ökad vaksamhet för AI-genererad desinformation.

I en färsk riskrapport från Världsekonomiskt forum beskrivs AI-genererad desinformation som det största hotet mot utvecklingen i världen – de kommande två åren.

Höga krav på källkritik

Att som privatperson avgöra om exempelvis en video i sociala medier är äkta eller fejk ställer ofta höga krav. Inte minst när det kommer till att ta reda på källan bakom.

– Det är en ansträngning du behöver göra och jag förstår att det inte är enkelt, säger Matthias Beckerle, lektor vid Karlstads universitet.

I klippet i spelaren ger lektorn sina tre bästa tips.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.