Vissa av bilarna som tullen stoppar är helt livsfarliga att köra. Foto: Tullen

Livsfarliga smuggelbilar stoppas i tullen

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ombyggda smuggelbilar med usla köregenskaper passerar genom Värmland och Bohuslän på väg mot Norge. Bilar som sedan varit inblandade i dödsolyckor.

Vid Magnormoens kontrollplats strax efter gränsövergången vid Eda i Värmland stoppar och genomsöker den norska tullen bilar på väg in i Norge. De söker efter smuggelgods som sprit, narkotika och cigaretter, men också efter livsfarliga bilar.

Den senaste tiden har ombyggda smuggelbilar som manipulerats för att kunna lasta så mycket som möjligt blivit ett stort problem.

– Under vintern har tolv sådana bilar kört av vägen, berättar Morten Nystuen, som är chef för tullen i Kongsvinger.

– Vi har antingen fått tips eller hittat dem själva, och då ligger de i diket fulla av alkohol. De har bara glidit av vägen, rätt och slätt.

Manipulerad fjädring

Det handlar om bilar som manipulerats på olika sätt för att dölja att de bär en tung last. En vanlig personbil kan vara mer än dubbelt så tungt lastad som tillåtet.

Geir Thomas Finstad, som är chef för utekontrollerna vid Vägverket i Hedmarks län, förklarar hur det går till.

– De bygger om fjädringen på bilarna. De sätter fjädringen ur funktion och gör bilarna hårda och stumma så att det ser ut som att de är tomma när de kommer körandes.

Han visar exempel (se bildspelet ovan) där en stålbalk körts rakt igenom fjädringen, och ett annat där den kapslats in med gummi.

– Det är väldigt trafikfarligt, för du mister kontakten med vägbanan. Det har varit dödsolyckor i Norge med de här bilarna.

Växande problem

Bilarna blir svåra, både att styra och att bromsa.

Enligt den norska tullen är de ombyggda bilarna ett växande problem. Bara i Kongsvingers tulldistrikt, som sträcker sig längs delar av värmlandsgränsen, beslagtas minst en i veckan.

Trafiken är svår att stoppa, och det norska Vägverket uppmanar trafikanter längs gränsen att vara uppmärksamma.

– Kontroller som den här är det enda sättet att stoppa dem, säger Geir Thomas Finstad, och pekar på kön av bilar som vinkas in till kontrollen vid Magnormoen.

– De kommer körande genom hela Sverige, i huvudsak från Tyskland.

Så man får ta med i beräkningen att man kan möta en sådan bil?

– Ja det är stor risk att du träffar på en ombyggd smuggelbil om du kör över till Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.