Foto: SVT

Livskonstnärer på målarkurs

Uppdaterad
Publicerad

Idag drog kursen Marjas målare igång på Stadsmissionen i Karlstad – en målarkurs med målet att ge kraft och mod.

– Vi vill ge dem som kommer hit redskap att bygga sina liv, inte bara mat och värme, säger verksamhetschefen Marie Björklind.

En blandning av skratt och fokuserat lugn möter SVT i Stadsmissionens lokaler i centrala Karlstad. Kursen Marjas målare har precis dragit igång och deltagarna är i full färd med sina första verk.

– En försvinner in i sig själv när en målar, säger Sten Iderström som har valt ett norskt fjällandskap som motiv.

Hur känns det där inuti då?

– Jag blir lugn.

Härlig blandning

På andra sidan bordet går Lena Jonssons verk i en helt annan färgskala. Det är rött, orange, rosa och violett i en enda härlig blandning.

– Det är så mycket glädje i mitt liv just nu. Det är fantastiskt hur livet kan vända, och då blir det så här.

– Det är så mycket glädje i mitt liv just nu, säger Lena Jonsson om sitt måleri. Foto: SVT

Hon pekar på pappret där hjärta efter hjärta växer fram under penseln. Strax intill instruerar kursledaren, konstnären Marja i Myrom, en annan deltagare.

– Det är så många stjärnor här,säger hon.

– De är ju livskonstnärer. Vi har så roligt och jag får så´n inspiration!

Mer än mat och värme

Med kursen Marjas målare vill Stadsmissionen ge mer än mat, värme och vila. Varje dag besöker mellan 40 och 50 personer lokalerna, och nu vill man utöka erbjudandet från de yttre behoven till det som finns långt därinne.

– Det vi gör i vanliga fall handlar om att överleva för dagen. Nu vill vi ge människor redskap att bygga sina fortsatta liv, att ta vara på den de är, säger verksamhetshefen Marie Björklind.

Målar med fingrarna

Vid fönstret sitter Gunvor Gunnarsson som hittat en alldeles egen teknik när hon använder fingrarna som penslar för att ge sin älskade katt Lo liv på papperet. Hon sammanfattar sina förväntningar på de kommande veckorna

Gunvor Gunnarsson använder fingrarna som penslar när hon ska porträttera sin älskade katt, Lo. Foto: SVT

– Att få ut sån´t som ligger på insidan. Att bevisa för sig själv att man kan åstadkomma någonting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.