Livstids fängelse för mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Det var i somras som den 26-årige mannen brände inne sin före detta sambo. I dag dömdes han till livstids fängelse för mord och grov mordbrand.

Det var i juli i år som 26-åringen hällde ut bensin i ett trapphus på Fältgatan i centrala Arvika där hans 25-åriga före detta sambo bodde. Kvinnan befann sig då inne i sin lägenhet och brann inne.

Hävdade oaktsamhet

26-åringen döms mot sitt nekande. Han har medgett att han varit på platsen och att han orsakat branden men att det ska ha skett av oaktsamhet. Men Tingsrätten i Värmland gick på åklagarens linje och fann mannen skyldig till mord och grov mordbrand. Han döms till livstids fängelse, lagens strängaste straff.

Misstänkt mordbrand i Arvika

Ingen trovärdig förklaring

Som tyngsta skäl för domen anger tingsrätten att mannen inte har lämnat någon trovärdig förklaring till att han tagit med sig bensin till kvinnans lägenhet och hur den börjat brinna. Han har också före händelsen hotat flickvännen med att bränna ner hennes lägenhet och till den som utförde en personutredning i målet erkänt att han avsiktligt tänt eld på lägenheten.

Huset totalförstört

Huset i centrala Arvika, som hade fyra lägenheter, totalförstördes vid branden. En granne fick rädda sig ur det brinnande huset genom ett fönster.

Medåtalad frikänns

Den 29-åriga kvinna, som åtalats för medhjälp till grov mordbrand frikänns. Åklagaren hade yrkat på samhällstjänst, men rätten finner att bevisningen mot henne inte räcker, eftersom hon troligen inte har förstått vad mannen skulle göra.

Överklagan kommer

Den livstidsdömde 26-åringens försvarsadvokat, Thor Olsson, säger till SVT Nyheter Värmland att domen kommer att överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mordbrand i Arvika

Mer i ämnet