Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Madelene Johanzon, områdeschef för öppenvården i Region Värmland, berättar om den kommande vaccineringsprognosen. Foto: SVT/TT

Ljusa vaccinprognoser – Värmland hoppas vara snabbare än riksmålet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen reviderade det svenska vaccinmålet förra veckan och nu är prognosen att alla över 18 år ska ha fått minst en dos innan den 15 augusti.

I Värmland hoppas man kunna vara lite snabbare än så om leveranserna fortsätter att komma som planerat.

I klippet berättar Madelene Johanzon, områdeschef för öppenvården i Region Värmland, om den kommande vaccineringsprognosen och de förväntade leveranserna till Värmland.

Under onsdagen kommer, troligtvis, alla värmlänningar som är födda 1956 eller tidigare få ett brev med information om hur de bokar tid för vaccinering.

– Från att vi trycker på knappen och skickar tar det nästan en vecka, så de där breven har varit på väg en stund, säger Madelene Johanzon.

Hopp om minskat telefontryck

Cirka 19 000 personer ingår i åldersgruppen och precis som tidigare kan vaccineringstiderna bokas via 1177.se eller över telefon. Vi har tidigare rapporterat om att telefonkön varit överbelastad, men förhoppningen är att trycket där kommer minska.

– Om man tittar på tidsbokning på telefon så ser vi att när vi går neråt i åldersgrupperna så bokar den övervägande delen online. Men första dagen brukar väldigt många ringa. Där har vi försökt mana till att ha tålamod, ringa på eftermiddagen istället för förmiddagen. Det är inte så att tiderna tar slut, de tar tillfälligt slut men så lägger vi ut nya tider hela tiden.

Näst på tur i vaccinkön står personer inom LSS, vårdnära personal, personer i riskgrupp och sen alla andra över 18 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer