Foto: SVT

Ljuskonst fick oroliga att larma räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Arvika har under helgen fått in ett flertal samtal om misstänkta bilbränder. Men det är inte bränder det rör sig om, utan den pågående ljusfestivalen i centrala Arvika.

Ljusinstallationerna består av både ljus- och rökeffekter, vilket förstås kan ge intryck av att det brinner, skriver Arvika kommun på sin hemsida och uppmanar de som tror sig se en bilbrand att gå lite närmare och kolla innan man ringer till Räddningstjänsten.

– Det är så klart bättre att ringa SOS Alarm en gång för mycket, än en gång för lite, men det här behöver man inte ringa om, säger Mattias Larsson, räddningschef i Arvika kommun. 

”Bilbränderna” är alltså en LED light installation i form av konstverket ”The car show” av Anne Roininen, som är en del av den årliga ljusfestivalen.

Konstnären Anne Roininen beskriver sitt konstverk så här på Arvikaljus.se.

– Vår relation till bilar förändras hela tiden. När det gäller ekologi och hur vi använder städer har bilar gått från en symbol för lyx, till föremål som klyva åsikter. Genom att förvandla bilarna till ljusskulpturer kallar man fram mekaniska spöken som verkar övergivna, förlorade och ur en annan tid.

Bilar i ljusshowen är placerade på parkeringen Fabriksgatan/Hamngatan, på Kyrkogatan 35 och vid Järnvägsstationen. Genom rökmaskiner och kulört ljus har konstnären tidigare på liknande sätt ställt ut felparkerade bilar i bland annat London och “färgsatt” höghus i Åbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.