Elias Fredriksson och David Olsson Spets ska tävla i Dreamhack. Foto: SVT

Lockelsen: Att få spela mot stjärnor

Uppdaterad
Publicerad

Runt 50.000 personer väntas åka till Dreamhack i Jönköping den här helgen. Många kommer för att titta men Karlstadkillarna Elias Fredriksson och David Olsson Spets åker också dit för att tävla.

Dreamhack i Jönköping räknas som världens största digitala spelfestival och flera stora spelturneringar sker under veckoslutet. Flera ur världseliten inom spel kommer vara på plats och de stora namnen lockar andra deltagare.

 – Det är just det att det är två stora spelare från USA som kommer och då kan man få ny sorts tävling som man inte får annars, säger Elias Fredriksson.

– Det lockar att få se stora stjärnor spela och som jag kan få spela mot och visa vad jag går för, säger David Olsson Spets.

LÄS MER: Så sänder vi från Dreamhack Winter

Studerar e-sport

Båda läser på teknikprogrammet på gymnasieskolan Fria Läroverken i Karlstad. De har e-sport som tillvalskurs och under helgen kommer totalt ett 30-tal elever från skolan att åka till Jönköping för att gå på Dreamhack.

Under evenemanget tävlas det i en rad olika spel och vissa är mer populära än andra. Elias Fredriksson tävlar i Smash som är ett plattform-fajtingspel. Han hoppas på att nå en topp 30-placering.

– Jag ska försöka komma så långt jag kan, men det mesta handlar om att bli en bättre spelare och så vill jag lära mig mer om att inte vara så nervös under turneringsmatcher, säger han.

David Olsson Spets kommer att tävla i ett strategispel, det digitala kortspelet Hearthstone.

– Det gäller att döda sin motståndare så snabbt som möjligt. Det krävs bra strategi, och man behöver spela det mycket och kunna läsa av sin motståndare, berättar han.

Lockar mångmiljonpublik

Uppmärksamheten kring turneringar i dator- och tv-spel har blivit större de senaste åren och kan locka mångmiljonpublik när de sänds i olika kanaler på internet eller på tv.

LÄS MER: Rekordstor prispott på Dreamhack

Elias Fredriksson tror att det ökade intresset för e-sport delvis kan bero på att det är enklare nu, att det finns gratisspel som vilken användare som helst kan ladda ned. Dessutom är det en sport som mentalt kan jämföras med fotboll, menar han, men det krävs inte samma grad av fysisk kapacitet.

– För mig är det just att tävla och göra något som kräver mer än vanligt, till exempel väldigt hög koncentration och spänning. Det lockar mig väldigt mycket, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.