Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett avtalslöst Brexit kan få stora konsekvenser tror Sofia Svahn, kommunikationsdirektör på Löfbergs. Foto: Anders Wiklund/Alastair Grant/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Löfbergs kan flytta produktion till Storbritannien

Publicerad

De många och långa turerna runt Brexit skapar oro bland värmländska företag som är beroende av handel med Storbritannien.
Kaffetillverkaren Löfbergs står klara att flytta produktion från Karlstad till Storbritannien vid en hård Brexit.

Både det avtal mellan Storbritannien och EU som förhandlats fram, och en avtalslös Brexit innebär att landet lämnar EU:s tullunion.

För kaffetillverkaren Löfbergs i Karlstad får det stora konsekvenser.

– Det blir tullar på våra produkter och vi mister konkurrenskrafft. Storbritannien är visserligen en liten kaffemarknad, men kaffedrickandet ökar snabbt och där vill vi vara med, säger Sofia Svahn, kommunikationsdirektör på Löfbergs.

Företaget står nu redo att med kort varsel flytta produktion från Karlstad.

– Vi skulle behöva förlägga en del av den produktion som vi idag har här i Karlstad till Storbritannien och utöka den kapacitet vi har hos underleverantörer där för att säkerställa att vi kan leverera till våra kunder.

”Vill fortsätta växa i Karlstad”

Enligt Sofia Svahn är det än så länge små kvantiteter det handlar om.

– Det handlar om 5-600 ton av totalt 30 000 ton. Det är en liten andel, men det här är inget vi är glada för. Vi växer ju och vill fortsätta växa i Karlstad.

Inga arbetstillfällen kommer att försvinna från Värmland vid en flytt. Däremot kommer den tillväxt man hoppas på i Storbritannien att hamna just där.

– Storbritannien är en liten men viktig marknad för oss. Den är en av få marknader i Europa där kaffekonsumtionen faktiskt växer så det är jätteviktigt för oss att kunna fortsätta växa där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer