Den sedan tidigare märkesskyddade Kalixlöjromen säljs till rekordpriser. I Stockholm ses prislappar ut till konsument på över 6 000 kronor kilot. Löjrom som fiskats och beretts vid Vänern går att få för omkring hälften.
Men framöver kanske det bli ändring på det. För nu har även Vänerlöjromen fått den åtråvärda kvalitetsstämpeln av EU.
Fiskarna i södra Vänern, vid Spiken med omnejd, har sedan några år en ekonomisk förening som sökt märkesskydd även för Vänerlöjromen. Och för några veckor sedan kom beskedet att även Vänerlöjromen nu har en skyddad ursprungsbeteckning.
– Vi är lite förvånade över att fiskarna i norra Vänern inte vill vara med, säger Thommy Möller, ordförande för Vänerlöjrom ekonomiska förening.
”Inget problem att få fiskarna sålda”
Men fiskarna i norra Vänern ser inget behov av en särskild kvalitetsstämpel. De flesta har fiskat i många år, och har inga problem att sälja det de fiskat, även utan kvalitetsstämpel och EU:s ursprungsbeteckning.
– Jag får det pris jag begär, efterfrågan är stor och allt säljs snabbt, säger Bo Lindberg, fiskare i Kristinehamn.
Han får medhåll av Sven Örnvall på Värmlandsnäs.
– Vi har hållit på med det här i mer än 50 år vilket i sig är en kvalitetsstämpel, och vår löjrom är mycket efterfrågad, säger han.
Säljs till högre pris med stämpel
Fiskarna i södra Vänern gick redan för flera år sedan ihop i en ekonomisk förening, och det är den som nu fått den nya kvalitetsstämpeln. EU:s kvalitetsstämpel gör att den löjrommen kan säljas till ett högre pris än vad andra fiskare, som står utanför den ekonomiska föreningen kan.
– Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad EU-beteckning och det är riktigt roligt. Vänerlöjrommens smak och kvalitet är unik för fiskprodukter från våra insjöar. Detta är ett sätt att visa upp vad regionen runt Vänern har att erbjuda, inte minst i exportsammanhang, säger Camilla Bender Larson Jordbruksverkets näringsutvecklingsenhet.
Hör ordföranden för Vänerlöjroms ekonomiska förening i klippet om vad kvalitetsbeteckningen betyder för yrkesfisket i Vänern.
Fakta skyddade EU-beteckningar
Producenter av livsmedel och jordbruksprodukter som har ett tydligt geografiskt ursprung kan få produktnamnet skyddat av EU, antingen som Skyddad ursprungsbeteckning (SUB), eller som Skyddad geografisk beteckning (SGB).
Vänerlöjrom ekonomisk förening har hos EU ansökt och fått Skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Skyddet godkändes den 17 november 2021.
Svenska produkter som har skyddad EU-beteckning i dag:
Vänerlöjrom (SUB)
Värmländskt skrädmjöl (SGB)
Kalix löjrom (SUB)
Upplandskubb (SUB)
Bruna bönor från Öland (SGB)
Sveciaost (SGB)
Hånnlamb, kött från gutefår (SUB)
Skånsk spettekaka (SGB)
Svensk Vodka (SGB)
Svensk Punsch (SGB)
Svensk Akvavit (SGB)
I nuläget finns ytterligare 15 produkter inlämnade till kommissionen för godkännande. Dessutom har ett antal ansökningar lämnats in hos Livsmedelsverket för en första bedömning