Den 14 februari 1977 sände Bodil Tingsby och Sven Johansson den allra första sändningen i Radio Värmland. Foto: Sveriges Radio

Lokalradion firar 40 år

Uppdaterad
Publicerad

Den 14 februari 1977 fick värmlänningarna höra den allra första sändningen i Radio Värmland. I dag fyller kanalen 40 år.

– God morgon, här är Radio Värmland!

Så inleder Bodil Tingsby den allra första sändningen som hon och Sven Johansson gjorde i det som i dag är P4 Värmland. På den tiden var Radio Värmland ett fristående dotterbolag till Sveriges Radio och sändningarna gjordes i så kallade ”fönster”, tidsluckor vigda åt lokalradion, i radiokanalen P3.

Läs mer: Radioprofilen Konrad minns tillbaka

Regeringen hade två år tidigare fattat beslut om att starta 24 radiokanaler med 14 medarbetare på respektive kanal. Målet var att allmänheten skulle få mer lokal information än den som tidigare bara erbjudits i korta regionala nyhetssändningar i riksradion. Den som fick uppdraget att starta upp Radio Värmland var Bengt Frykman.

– Riksradion tyckte att den lokala bevakningen blev sämre i takt med att många socialdemoratiska lokaltidningar lades ner. Från borgerligt håll sågs därför lokalradiosatsningen som ett socialdemokratiskt jippo! säger Bengt Frykman till P4 Värmland.

Skjuter på firandet

40 år har alltså gått sedan dess och mycket har hänt. P4 Värmland sammanfattar själva flera händelser som genom åren skapat rubriker i länet. I dag firas årsdagen med tårta och besök av flera gamla medarbetare på redaktionen. Lyssnarna kommer under dagen att bjudas på en nostalgitripp genom de 40 år som gått i radion. Det stora firandet har man dock valt att flytta lite på.

– Vi hade kunnat göra det i dag, men vi är slitna efter att ha bevakat Svenska rallyt i fyra dagar. Men den 24 februari kommer vi att flytta ut hela vår sändning, både nyhetsverksamheten och desken, och sända från Bergvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.