Foto: SVT

Trots många besökare – hembygdsgården kämpar ekonomiskt

Publicerad

En av Sveriges största hembygdsgårdar finns i Ransäter. Känd långt utanför länsgränsen. Inte minst för alla stora evenemang. Men trots många besökare är det svårt att få verksamheten att gå runt.

Hembygdsgården i Ransäter är Munkfors kommuns stolthet med tusentals besökare varje år. Dragspels- och spelmansstämmor, bil- och hundutställningar och inte minst folklustspelet Värmlänningarna lockar folk från när och fjärran år efter år.

Men det är en verksamhet som i första hand drivs ideellt, och hembygdsföreningen skulle gärna se ett ökat kommunalt engagemang. 

– Jag vet att de ser hembygdsgården som kommunens flaggskepp och jag tror de bryr sig, men ibland får jag känslan att de inte riktigt förstår hur komplext det är att öppna grindarna för stora evenemang och bröllop i stort sett varje helg under sommaren, säger Ann-Sofie Pettersson, projektledare och ordförande för Ransäters hembygdsförening.

Ökad satsning på kulturen

Socialdemokraterna har egen majoritet i kommunen, men i Ransäter med omnejd röstade närmare 28 procent på det största oppositionspartiet – Centern, som gärna skulle se en ökad satsning på kulturen i kommunen.

– Vi skulle gärna se en mera långsiktig satsning, säger Urban Karlsson (C) som också gärna skulle vilja att det är ännu fler arrangemang på hembygdsgården.

Fler händer behövs

Förutom ideella krafter, och några som är anställda med lönebidrag, har hembygdsföreningen en projektanställning finansierad av region Värmland och Munkfors kommun. Men det skulle behövas fler händer, och även utan extra pengar skulle ett större fokus från kommunen uppskattas av hembygdsföreningen.

– För några år sedan flyttade Turistbyrån ner en del av sin verksamhet hit, och det skulle jag gärna se igen eftersom vi lägger väldigt mycket tid på att förutom vårt arbete här lägger mycket tid på att vara som en turistbyrå, säger Ann-Sofie Pettersson.

Vad tycker du? Hur mycket ska det satsas på kulturen? Kom och prata med SVT Nyheter Värmland, vår valturné kommer till torget i Munkfors kl.10.00 idag, tisdag. Välkomna!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Värmland

Mer i ämnet