Lösning i sikte för Selma

Publicerad

Nu kan en lösning vara på väg för 16-åriga Selma Yohannes.
– Jag är glad, jätte jätteglad, säger hon till SVT.

Enligt Viktoria Sterner som hjälpt henne har de nu fått besked om att Selma kommunplaceras i Karlstad, en god man ska utses och hennes ärende prövas igen.

De ska de också ha fått försäkringar om att hon kan börja skolan i Filipstad igen utan att riskera att bli gripen och utvisad.

– Nu är vi på väg, ett steg åt rätt håll. Jag är så glad att jag gråter, säger Viktoria Sterner.

Börjar skolan

Selma Yohannes själv säger att hon tänker börja skolan redan i morgon.

– Absolut. Nu hoppas jag på en lösning, säger hon.

Enligt Viktoria Sterner innebär de besked hon fått att Selmas ärende om asyl och verkställighetshinder av tidigare utvisningsbeslut ska omprövas.

– Hon är med i rullorna igen, säger Viktoria Sterner.

Anna Bäckstrand, på socialförvaltningen i Karlstad, säger att de följer fastlagda rutiner när de får kontakt med ensamkommande barn.

– Vi har att utreda barnets behov och se till att de tillgodoses, vi ska se till att en god man utses och säkerställa att hon kommer igång. Men Migrationsverkets process råder inte vi över, säger hon.

Begäran om verkställighetshinder

Som SVT rapporterat tidigare utvisades 16-åriga Selma Yohannes till Italien i november förra året. Efter tre och en halv månad i ett fängelseliknande förvar i Italien flydde hon genom Europa tillbaka till Sverige.

Nu är hon tillbaka i Sverige, men nekades förra veckan att lämna in en ny asylansökan hos Migrationsverket i Örebro. Hennes juridiska ombud, Lars Mannerheden, lämnade då istället in en begäran om så kallat verkställighetshinder.

– I de verkställighetshinder som lämnades in framkom sådana uppgifter att det påverkat situationen och nu har man på ett förnuftigt sätt tagit tag i problemen. Och glädjen är stor, säger Lars Mannerheden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningen av Selma

Mer i ämnet