Foto: SVT

LSS-boende i Kristinehamn anmält för brist i bemötande

Publicerad

Socialnämnden i Kristinehamn har gjort en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg om allvarligt missförhållande på ett LSS-boende i kommunen.

– Dels så är det att man har åsidosatt självbestämmandet för brukarna, dels så har man inte följt de genomförandeplaner som upprättats, säger Anette Österberg som skrivit anmälan.

Det började med att klagomål kommit in från förvaltare, anhöriga och medarbetare.

– Från början var det inte en lex Sarah-utredning. Vi tittade på klagomål som inte lät roliga, men det som kom fram när vi rotade i det blev en lex Sarah, säger Anette Österberg.

Prioriterat arbetskamrater

Missförhållandet beskrivs i utredningen som, bland annat, en fråga om bristande lojalitet mot arbetsuppdraget, att arbetskamrater prioriteras framför brukare, bristande avvikelserapportering och kunskap om LSS-lagstiftning samt förekomst av hård jargong och åsidosättande av brukares självbestämmande.

– Det är några stycken, men inte hela personalgruppen det gäller, säger Anette Österberg.

Hade man kunnat förebygga detta på något sätt?

– Det kanske man hade kunnat gjort. All personal har ju skyldighet att rapportera när det uppstår brister i en verksamhet.

Tystnadskultur

Anette Österberg menar att det har att göra med en tystnadskultur som lätt kan uppstå på en arbetsplats.

– Här tror jag att det har varit några som varit tysta och inte vågat. Det gäller inte alla, men man borde ha avvikelserapporterat. Då hade vi kanske kunnat ta tag i det tidigare. Vi hoppas ju att folk ska ta sitt förnuft till fånga. Det är inte människor vi är ute efter, det är beteenden.

Det kommer i nuläget inte bli fråga om några arbetsrättsliga åtgärder på boendet, men om problemen inte rättas till kan det komma på tal.

– Är det så att det uppstår problem igen, då blir det arbetsrättsliga åtgärder. Man ska följa de arbetsuppgifter som åligger en, det är inte ett fritt val, säger Anette Österberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.