Foto: Annika Byrde/TT

Lugnare än en vanlig lördag när Norgegränsen öppnade

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen riktig anstorming av norrmän som åkte över gränsen till Värmland när gränsen öppnades på lördagen.

– Det blev inget kaos. Det var inte ens full lördagstrafik, säger Kjersti Bråthen, sektionsledare vid tullen i Kongsvinger.

Cirka 7 500 bilar passerade gränsen från Eidskog mot Charlottenberg och Eda kommun under lördagsdygnet, enligt norska tullen.

Tullen klarar inte stenhård kontroll

Den som ska passera gränsen till Norge ska kunna dokumentera var han eller hon varit eller om man är svensk var personen är bosatt.

– Man ska ha id-papper och pass. Man ska egentligen kunna bevisa var man kommer ifrån. Men kontrollen är väldigt tillitsbaserad och bygger också på samtal. Vi kan inte stenhårt kontrollera alla. Då skulle köerna bli för långa, säger Kjersti Bråthen.

Flera sattes i karantän

Efter att norska regeringen i fredags eftermiddag kungjorde att gränsen skulle öppna vid midnatt, natten till lördag, var det dock ett antal personer som missförstod vad som gällde.

– Några trodde att gränsen var öppen redan på fredagseftermiddagen och de har hamnat i karantän, säger Kjersti Bråthen.

Kjersti Bråthen Foto: Tolletaten

Också när någon åläggs att sätta sig i karantän bygger det på förtroende och tillit.

– Det är seriöst, men handlar om att man får information om hur man ska förhålla sig, hur man ska isolera sig och när man kan leva som vanligt igen. Men det handlar också om tillit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.