Eleven på Lundsbergs internatskola strax utanför Storfors åtalades för bland annat kränkande fotografering. Foto: TT

Lundsbergselev döms efter sexfilm

Uppdaterad
Publicerad

Den elev som filmat ett samlag på Lundsbergs skola döms till villkorlig dom och dagsböter, men han frias från åtalet om kränkande fotografering.

Det var i december förra året som eleven ska ha smygfilmat två andra elever ha sex. Händelsen skedde i en dusch på Lundsbergs skola i Storfors. Filmen spreds senare på sociala medie-appen Snapchat, och då namngavs även den ena personen. Filmen låg uppe mellan fem till tio minuter. Eleven ska även ha visat upp filmen från mobilen.

LÄS MER: Lundsbergselev misstänkt för sexbrott – smygfilmade elever

Kränkande fotografering

I januari polisanmälde Lundsbergs skolas ledning eleven för sexbrott, men det vidtogs inga ytterligare åtgärder. Eleven har medgett till själva händelsen, men förnekar att han ska ha gjort sig skyldig till brott. Han åtalades för kränkande fotografering, grovt förtal och ofredande. Eleven frikänns för åtalet om kränkande fotografering eftersom det inte går att se någon person på videoupptagningen, utan enbart höra. Han döms däremot för ofredande och grovt förtal.

LÄS MER: Lundsbergselev åtalas efter sexfilm

Eftersom eleven tidigare är ostraffad och det inte bedöms finnas någon risk för återfall i brott döms eleven till villkorlig dom och dagsböter. Han kommer även att få betala ett skadestånd till de andra eleverna på 15 000 kronor vardera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lundsbergs skola

Mer i ämnet